Dvoboj u transparentnosti: Čija je aplikacija bolja, Hrebakova ili Marušićeva?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija nedavno je predstavila aplikaciju Otvorena županija koja prikazuje sve isplate iz županijskog proračuna. Povezana je s računovodstvom i isplate prikazuje automatski, odnosno nije ih potrebno unositi ručno. Upravo zato, tvrde mnogi, naprednija je od slične aplikacije Grada Bjelovara. S tim se ne slaže bjelovarski gradonačelnik Hrebak.

-Znate kako se kaže, svatko svojeg konja hvali. S obzirom na to koliko je Županiji trebalo da se otvori, svaki pokušaj transparentnosti je za pohvalu. Koja je aplikacija bolja, neka ocijene građani. Ja osobno vidim da su u Županiji neke stvari skrivene iza GDPR-a, dok kod nas u Gradu nema takvih situacija – kaže Hrebak, koji vjeruje kako je Grad i dalje transparentniji te da nema potrebe za eventualnom doradom gradske aplikacije.

Iako svoju aplikaciju smatra boljom, Hrebak vjeruje kako je dobro da se u takvim temama govori u javnosti.

-Dobro je da se međusobno natječemo u tome tko će biti transparentniji i otvoreniji. Odlično je što se je župan Marušić otvorio Županiju građanima koje su zaista zanimale mnoge stvari, a sad se vidi i koliko su se neke druge stvari ranije pogrešno radile. U svakom slučaju, drago mi je što su upravo Grad Bjelovar, a potom i Bjelovarsko-bilogorska županija prvi u Hrvatskoj uveli ovu praksu – kaže Hrebak.

Dodaje kako mu ovih dana telefon učestalo zvoni jer brojne jedinice lokalne samouprave traže savjet oko uvođenja transparentnosti.

-To je i logično, s obzirom da je to sada zakonska obveza svih jedinica regionalne i lokalne samouprave, a u protivnom slijede velike kazne. Bilo bi još bolje da su se na to odlučile ranije, ali bolje ikad nego nikad – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!