Imamo dokaz – plin poduzetnicima nije trebao poskupjeti četverostruko!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko ti je kriv što si poduzetničku priču započeo ili je već godinama stvaraš u Bjelovaru ili okolnim općinama i to još u zimsko vrijeme. Divljanje cijena energenata na svjetskom tržištu s računima za plin prelilo se i na “male” gospodarske subjekte osim u Bjelovaru i na one u općinama Rovišće, Nova Rača, Severin, Berek, Ivanska, Štefanje, Kapela, Veliki Grđevac i Velika Pisanica.

Račun poduzetnika u Čazmi i poduzetnika na području Bjelovara

Jedan pekar u Ivanskoj dobio je račun za plin od 19 tisuća kuna, njegov kolega u Bjelovaru čak 21 tisuću, računi su viši tri do četiri puta! Kako smo vidjeli jutros, pekar na bjelovarskoj tržnici skratio je radno vrijeme i otpustio jednu djelatnicu. Jedan bjelovarski restoran za studeni je platio 1600 kuna za potrošak plina, a za prosinac mu je došao račun od 5,7 tisuća! Kako to podnijeti bez poskupljenja usluge i krajnjih proizvoda?

Ista potrošnja kućanstva i gospodarstva u 12. mjesecu prošle godine

Već smo pisali o drastičnom poskupljenju plina za gospodarstvo i Gradska plinara Bjelovar u vlasništvu zagrebačke Gradske plinare oprala je ruke od tog problema jer “oni samo distribuiraju plin”. Druga ga tvrtka kupuje i naplaćuje.

I sve bi ovo ostalo na razini zgražanja poskupljenjima jer “Rusi i Ukrajinci zveckaju oružjem”, da koji kilometar južnije i sjevernije računi ne izgledaju tako. Tvrtka Komunalno kao opskrbljivač i firma ČAPLIN (čazmanski plin) kao distributer za svoje je kupce osigurala je opskrbu tim energentom po upola manjoj cijeni. Kako je to moguće, pitali smo Ivana Beljana, čazmanskog šefa komunalnih djelatnosti, čelnika Demokratskog HSS-a koji je dio vladajuće koalicije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

-Ne mogu odavati poslovne tajne, ali pregovori o cijeni bili su teški, dugotrajni i trebalo je puno riskirati. Početkom godine cijena na svjetskom tržištu za MWh bila je 20 eura, a danas je 100 eura. Mi smo na vrijeme ispregovarali povoljnu cijenu i količine za cijelu godinu, a ne pitajte kako jer što bi bilo da je cijena ostala dolje, kaže Beljan.

Pokazao nam je da je cijena kubika sa trošarinom i PDV-om kod njega 7,61 kunu za kubik plina, dok istu količinu Gradska plinara Zagreb prodaje po 12,84 kune za kubik.

Napominje da je sada jeftinije koristiti loživo ulje od plina što nikad nije bio slučaj, ali je pitanje do kad će cijena “lože” ostati na ovoj razini.

Čazmanski opskrbljivač plinom može se pohvaliti i najjeftinijom cijenom za kućanstva u cijeloj Hrvatskoj: stanovnici crveno obojenih područja (na slici) plaćaju 2,78 kuna po kubiku sa svim troškovima.

U ovoj godini cijena za gospodarstvo narast će na 7,84 kune po kubiku za poduzetnike, ali i to je gotovo dvostruko povoljnije od cijene koju ima zagrebački opskrbljivač za bjelovarsko područje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!