Ima li novca za oboje ili bi Bjelovar mogao ostati bez toplica?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/KLOŠTAR PODRAVSKI – I Kloštar Podravski želi terme! Mala općina na jugozapadu Koprivničko-križevačke županije ovih dana krenula je u izradu dokumentacije za taj projekt, o čemu su za nedavnog obilaska mjesta izvijestili i tamošnjeg župana Korena. Kako je naknadno preneseno na županijskoj internetskoj stranici, na sastanku župana i načelnika Siniše Pavlovića bilo je riječi o pripremi projektno-tehničke dokumentacije za projekt kloštarskih termi, koje su jedan od šest projekata s područja Koprivničko-križevačke županije uključenih u Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku. U kojoj je fazi spomenuti projekt, kolika je njegova procijenjena vrijednost i je li uopće započelo projektiranje istog, nismo uspjeli doznati jer načelnik Pavlović o toj temi nije želio razgovarati preko telefona. Naknadno je kolegama s portala e-podravina otkrio kako bi toplice trebale imati unutarnje i vanjske bazene, hotel na četiri kata,  lječilišni kompleks i razna druga čuda.

Iz zapisa s nedavne sjednice koprivničko-križevačke Županijske skupštine doznali smo kako nekim županijskim vijećnicima nije najbolje sjela priča oko kloštarskih termi.

-Htio sam provjeriti rastu li u Kloštru Podravskom banane. Nažalost, nisam ih našao. A nisam našao ni geotermalne potencijale. Začudio sam se da je banana doletjela, kroz sporazum pet županija, u vidu gradnje termi u Kozarevcu. Možda ima potencijala, ali začudilo me da je ovako ozbiljan projekt dobio nabačenu poziciju – kazao je na spomenutoj Skupštini vijećnik Željko Lacković, prenosi portal e-podravina.

Ova je vijest izazvala je zanimanje i Bjelovaru, i to prvenstveno zbog najavljenog projekta Termi Bjelovar, vrijednog 250 milijuna kuna, koje bi se trebale graditi u Velikom Korenovu. Riječ je, kako je naglašavano više puta iz Gradske uprave, o jedinstvenom kompleksu u ovom dijelu Hrvatske, prvenstveno zbog olimpijskog bazena kojeg nema na potezu između Zagreba i Osijeka. Bjelovarski gradonačelnik s podsmijehom odbacuje mogućnost da bi terme u Kloštru na bilo koji način mogle ugroziti bjelovarski projekt.

-I druge su općine, i manje od Kloštra Podravskog, najavljivale toplice i slične projekte, no jedno su želje, a drugo realnost. Mi smo na svojem projektu radili četiri godine, od trenutka kad smo rekli da želimo toplice, dok trenutka kad smo imali gotovo projekt s građevinskom dozvolom. Dakle, nije to samo tako – kaže Hrebak.

Dodaje kako je takve projekte, koji su tek u začetku, nemoguće pripremiti u kratkom roku, posebice ako se računa na sredstva kroz Plan opravka i otpornosti. Naime, natječaji za projekte u turizmu trebali bi biti raspisani do šestog mjeseca.

-Onaj tko bi to eventualno projektirao, morao bi biti svjetski stručnjak i silno brz da bi sve uspio pripremiti za manje od šest mjeseci. To je jednostavno nemoguće – tvrdi bjelovarski gradonačelnik.

Hoće li Podravci uspjeti razuvjeriti Hrebaka, vidjet ćemo za najkasnije pet mjeseci.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!