Beljan: Politika se ne može izuzeti od krivice za enormno povećanje cijene plina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Polemike oko krivca za enormno povećanje cijene plina za poduzetništvo nikako ne prestaju. Dok se u Zagrebu lome koplja oko odgovornosti za nerad bivše uprave Gradske plinare – opskrba između gradonačelnika Tomaševića i HDZ-a, politike i gospodarstva, u Bjelovar također stiže plin istog opskrbljivača pa ovdašnji poduzetnici imaju isti problem kao kolege u Zagrebu.

Bjelovarski Elektrometal je sveden samo na distribuciju plina i odbacuje svaku odgovornost za enormno povećanje cijene. Da ne postoji i drugi opskrbljivač u županiji koji je uspio osigurati gotovo upola manju cijenu za svoje gospodarske partnere, svaka bi se kritika upućivala samo u Zagreb. Kad tome još dodamo da je Ivan Beljan, gospodarstvenik odgovoran za čazmanske Komunalije i Čaplin još i političar, eto dodatne dimenzije za prozivanje odgovornih.

Beljan reagira na istupe direktora Gradske plinare Bjelovar Srećka Ezgete koji amnestira sebe i gradonačelnika Hrebaka od odgovornosti za poskupljenje tog energenta. Tako nabraja četiri krivca za trenutačno stanje:

  1. Direktori i političari koji su uništili Elektrometal d.d.
  2. Lokalni i regionalni političari koji iz stečaja nisu kupili poduzeće Elektrometal-opskrba-distribucija. Kupio ju je GPZ Zg za oko 40 milijuna kuna.

Npr. Grad Čazma nije prodala opskrbljivača plina Komunalije d.o.o. koje je samo kupilo plin i sada ima cijenu za gospodarstvo 7,8 kn/m3, a pokriva još i općine Trojstvo, Šandrovac.

Bjelovar i ostale općine imaju cijenu za gospodarstvo 12.8 kn/m3 od GPZ-opskrbe.

  1. INU d.d. prodala je Račanova i Sanaderova vlada. Od naših trenutnih izvora plina MOL sada ubire super profit.
  2. Da su Vlada i ministarstvo na vrijeme ugovorili dugoročnu nabavu plina (kao Mađari sa Rusima) danas ne bi znali za ovu krizu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!