Načelnik ogorčen zbog postavljanja dvojezičnih tabli: ‘To je terorizam!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DEŽANOVAC – Prava drama posljednjih se nekoliko mjeseci odvijala u općini Dežanovac zbog donošenja novog općinskog Statuta. Još u proljeće prošle godine prijedlog novog Statuta Općinsko vijeće je ‘srušilo’ jer dio vijećnika nije bio zadovoljan odredbama koje se odnose na češku manjinu. Prema riječima tamošnjeg načelnika Josipa Stjepanovića, iako brojni, Česi u općini ne čine trećinu stanovništva, što je jedan od uvjeta za dvojezičnost, pa je općinsko vodstvo iz novog Statuta odlučilo izbaciti neke članke koji su usvojeni još 2013. godine. Tada je definirano da dežanovački Česi mogu postavljati dvojezične nazive na ulazu u naselja u kojima imaju većinu, da se mogu postaviti dvojezične table na javne ustanove, na izvršna i upravna općinska tijela te da fizičke i pravne osobe mogu ispisivati svoja imena odnosno nazive na češkom jeziku. Prilikom sastavljanja novog Statuta, na prijedlog načelnika Stjepanovića i njegovih suradnika, iz teksta je izbačen dio koji je odnosi na dvojezične natpise. Novom prijedlogu tadašnja većina nije dala zeleno svjetlo zbog čega je i prije nego u većini ostalih jedinica lokalne samouprave uoči lokalnih izbora Općinsko vijeće Dežanovca raspušteno. Nakon izbora promijenio se omjer snaga u novom Vijeću te je ono krajem prošle godine usvojilo novi Statut u kojem nema odredbe o postavljanju dvojezičnih ploča.

No, u ‘međuprostoru’ kad Općina nije imala Statut, ondje se odvijala prava drama. Prema riječima Stjepanovića, Česi su ‘na svoju ruku’ postavili dvojezične table na ulazu u naseljima u kojima imaju većinu.

-Moj tadašnji zamjenik iz redova češke nacionalne manjine Slavko Nehvatal uoči prošlih lokalnih izbora je krivotvorio moj potpis na službenoj dokumentaciji koju je poslao u Županijsku upravu za ceste, a na temelju toga su postavljene table s dvojezičnim nazivima na ulazu u nekoliko općinskih naselja. Učinio je to u dogovoru i suradnji sa saborskim zastupnikom za češku i slovačku manjinu Vladimirom Bilekom, a pritom se nisu konzultirali ni s kim iz Općine. To je krajnje drsko i bezobrazno, najobičniji teroristički čin! – ogorčen je dežanovački načelnik, dodajući kako su Česi tražili i dvojezične ploče na zgradi Općine što on također drži neprihvatljivim.

Stjepanović je o svemu obavijestio nadležne institucije, od Vlade RH, preko Ureda za ljudska prava, do Županijske uprave za ceste, od koje je zatražio da se table na ulazima u naselja uklone. To je i učinjeno.

-Ne bih htio da me netko krivo shvati. Nemam ništa protiv češke, niti bilo koje druge nacionalne manjine. No, zakon je ovdje poprilično jasan. Postavljanje dvojezičnih tabli je moguće u onim sredinama u kojima manjina čini 33 posto ukupnog stanovništva. Prema popisu stanovništva iz 2011., na području Općine Dežanovac živi oko 23 posto Čeha, a konačan novi popis će vjerojatno pokazati da ih je i manje. Dakle, nema zakonske osnove za provedbu njihovih zahtjeva – kaže načelnik Stjepanović.

Dodaje kako je, unatoč tomu, većina čeških zahtjeva prihvaćena još 2013., a i prema posljednjem prijedlogu Statuta koji čeka odobrenje u Ministarstvu uprave, imaju i na sporne dvojezične table na objektima u vlasništvu Češke besede.

-Sve ostalo, dakle ravnopravna uporaba češkog s hrvatskim jezikom, već sada je osigurana češkoj manjini – zaključuje Stjepanović.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!