Načelnik ne govori istinu, imamo pravo na dvojezične natpise. Tužili smo ga Ministarstvu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DEŽANOVAC – Imali smo puno pravo postaviti dvojezične table na ulazu u naselja, a načelnik Stjepanović laže kad kaže da sam krivotvorio njegov potpis na dokumentima na temelju kojih su table postavljene! Nikad mi ne bi palo na pamet učiniti nešto takvo – tvrdi Slavko Nehvatal, predsjednik dežanovačkog Vijeća češke nacionalne manjine i bivši zamjenik načelnika u toj općini. Podsjetimo, načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović tvrdi kako su tamošnji Česi u svibnju prošle godine neovlašteno na ulazu u nekoliko općinskih naselja postavili dvojezične table, i to na temelju dokumentacije na kojoj je Nehvatal krivotvorio njegov potpis. Kaže i da Česi dvojezične natpise žele i na zgradi Općine i drugim institucijama. Stjepanović pak tvrdi da na to nemaju pravo jer ih u općini nema 33 posto pa je te odredbe, uz blagoslov Općinskog vijeća, izbacio iz novog općinskog Statuta koji je na pregledu u Ministarstvu uprave. Prije toga je isposlovao i da se spomenute table uklone s ulaza u sela. Česi pak tvrde da su ih imali pravo postaviti jer je riječ o stečenom pravu koje je jasno bilo naznačeno u starom općinskom Statutu.

-Ministarstvo uprave je potvrdilo da je stari Statut važeći sve dok se ne donese novi. Ondje je stajalo kako imamo pravo na postavljanje tabli s češkim nazivima na ulazu u mjesta, na javne ustanove i zgradu Općine. Novim Statutom načelnik Stjepanović nam sve to želi osporiti, iako Česi s područja Općine Dežanovac imaju ta stečena prava godinama – kazao nam je Nehvatal, dodajući kako su Ministarstvu poslali prigovor vezan uz novi Statut, a imaju i zaključak Savjeta za nacionalne manjine u kojem stoji kako opisana izmjena općinskog Statuta podrazumijeva ukidanje stečenih prava.

Nehvatalove riječi potvrđuju i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine BBŽ Damir Malina i saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, kojeg je Stjepanović osobno prozvao za ‘muljanje’ s dvojezičnim tablama.

-Česi imaju stečena prava na području općine Dežanovac od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sve te godine, sve do nedavno, na ulazu u pojedina naselja stajale su table s nazivima na češkom i nikada to nitko nije osporavao. Kad je riječ o dvojezičnim natpisima na zgradi Općine i drugim institucijama, nitko od Čeha nikada nije tražio da se to realizira. Samo se tražilo da to pravo ostane u Statutu, kao što je bilo i prije – tumači Bilek.

Predsjednik županijskog Vijeća Čeha Malina dodaje kako vjeruje da će se brzo pronaći rješenje.

-Čekamo očitovanje Ministarstva uprave. No, najsretniji bih bio da prije toga svi zajedno sjednemo za stol i riješimo problem kao ljudi – kaže Malina, dodajući kako je sličnih problema svojedobno bilo u Daruvaru, no oni su ipak riješeni na zadovoljstvo svih strana.

FOTO: FB Vladimir Bilek


PODIJELI S PRIJATELJIMA!