[FOTO] Crvi i štetočine izjedaju ‘Svijetle pruge’, nekoć vodeći projekt županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sad već davne 2002. godine krenuo je jedinstveni projekt galerije drvenih skulptura na otvorenom pod nazivom ‘Svijetle pruge’ i to u suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskih šuma i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu i općine Veliko Trojstvo.

Taj poznati projekt nalazi se na području Velikog Trojstva gdje su godinama studenti Kiparskog odsjeka Zagrebačke likovne akademije u sklopu terenske nastave postavljali nove skulpture koje su krasile bilogorski kraj na poseban način. Zanimljivo je i to što su dio skulptura radili i studenti iz Europe i čak SAD-a što je dalo još veći obol cijelom projektu koji je tako još više ucrtao Veliko Trojstvo i Bilogoru na turističku kartu ovoga dijela Hrvatske.

Studenti Akademije likovne umjetnosti su i posljednjih godina dolazili raditi nove skulpture, no slaba briga o održavanju ove drvene kolonije bivše županijske vlasti i Hrvatskih šuma dovela je do toga da velika većina skulptura danas potpuno propada, razni kukci i crvi su prodrli u većinu skulptura te ih uništavaju i nekada ponos bilogorskoj kraja, barem što se tiče kulturnog dobra, izgleda potpuno devastirano što možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Valja istaknuti da je bivša županijska vlast u suradnji s Akademijom likovne umjetnosti prije četiri godine navela da će u projekt uključiti restauratore i konzervatore da očuvaju skulpture, no to se, barem prema onome što smo zatekli, nije dogodilo.

Pogledajte skulpture u našoj fotogaleriji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!