Nema straha, kod bjelovarskih pčelara nema patvorenog meda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kupci meda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogu biti mirni – sav med na tržištu je “pravi”, a ne patvoren ili upitne kakvoće, uvjerava nas Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar.

Naime, na jarunskoj tržnici u Zagrebu otkriven je patvoreni med pa smo pitali odgovorne u lokalnoj udruzi.

– Sav med s naljepnicom “med hrvatskih proizvođača” uvijek je prošao sve testove veterinarske inspekcije. Na bjelovarskoj tržnici su samo dva proizvođača koji nisu naši članovi i do sada ni kod njih nije bilo meda upitne kvalitete, kaže Pranjić.

Naime, prije dvije godine donijet je zakon kojim se zabranjuje deklarirati proizvod kao “med iz EU i izvan zemalja EU” jer se pokazalo da su neki medari stavljali oko 80 posto kineskog meda, a 20 posto domaćeg. Pranjić tvrdi kako su Kinezi otišli najdalje u patvorenju i da ga je teško otkriti. Također, dodaje da se ne sjeća da mu je uzmanjkalo meda do nove sezone vrcanja kao što je to ove godine. Upravo je nedostatak pravog meda neke inspirirao na nedopuštene radnje.

Smatra i važnim obavijestiti potrošače da kristalizacija meda nije znak da neki med nije u redu – baš obratno, patvoreni se med ne može kristalizirati ili kako ljudi pogrešno govore, zašećeriti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!