Panika na korzu: Hoćete li i dalje ići u kafiće i plaćati kavu 16 kuna?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijene divljaju: poskupljuju energija i to tri do pet puta, meso, junetina i svinjetina 30 posto, pivo i žestoka pića i do 40 posto, već je poskupjela kava u nabavi, ali očekuje se nova cijena – jedan i pol puta viša od sadašnje…

Razgovarali smo s nekoliko ugostitelja u Bjelovaru, a ne treba zaboraviti da od tog posla samo na Korzu živi više od 100 obitelji. Nekolicina je već podigla cijene, a neki će to učiniti ovih dana. – Kad smo otvorili lokal prije dvije godine, prodavali smo točeno pivo po cijeni od osam kuna i na njemu zarađivali. Sada je devet kuna u nabavi. Omiljeno piće Bjelovarčanki – Badelov gorki pelinkovac, stajao nas je 60 kuna, a sada 99,80!, govori nam mladi vlasnik lokala nedaleko tržnice.

Za komentar smo pitali i Srećka Koljića, prvog čovjeka bjelovarskih ugostitelja, odgovornog za tri ugostiteljska objekta na samom Korzu. – Uz sva poskupljenja u nabavi ne treba zaboraviti ni na veće izdatke za zaposlenike jer nema naše usluge bez kvalitetnog i zadovoljnog radnika. I mi ćemo morati dignuti cijene, ali još ne znamo koliko, analize su u tijeku, kaže Koljić.

Naime, na Jadranu je kava već 16 kuna, ali na kontinentu su uglavnom lokalni gosti, a ne turisti i Koljić dvoji da će poskupljenje biti poput onog na moru ili Zagrebu. – Mi se oslanjamo na lokalne OPG-e kojima je također interes plasirati svoje proizvode kroz restorane i kafiće. Poskupjelo je sve, od gnojiva i energije u poljoprivredi, troškova života pa ni proizvod sela više ne može biti jeftin. Međutim, mi ugostitelji moramo paziti da ne pretjeramo s cijenama jer, tko će plaćati preskupe ručkove ili pića?, zabrinut je Koljić.

Već sada postoje najave kako enormno povećanje ulaznih troškova neće izdržati neki ugostitelji. – Na žalost, moramo očekivati zatvaranje nekih lokala, ali s nekim mjerama državnog oslobođenja plaćanja nepotrebnih nameta to bi se moglo izbjeći, smatra Koljić i dodaje kako je oslobođenje lokalnih ugostitelja u Bjelovaru od poreza na potrošnju bilo vrlo korisno za sve njegove kolege.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!