Prosinački račun za plin bjelovarska knjižnica platila je više nego potrošnju u cijeloj 2020.!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za potrošnju plina u prosincu bjelovarska Narodna knjižnica ‘Petar Preradović’ dobila je račun u visini od 50 tisuća kuna. Riječ je o iznosu koji će veći od računa za svih 12 mjeseci u 2020. godini.

-Ranije su nam mjesečni računi u sezoni grijanja iznosili oko 11 tisuća kuna. Već u 11. mjesecu smo dobili veći račun, oko 17 tisuća kuna, a onda je u prosincu uslijedio šok – priča nam ravnateljica bjelovarske knjižnice Vjeruška Štivić, dodajući kako knjižnica plinom grije sve svoje tri zgrade – matičnu na Trgu Eugena Kvaternika, Dječji odjel te skladište knjiga.

-Zaista pazimo na potrošnju. Primjerice, u skladištu grijanje radi samo kad kolege tamo imaju nekog posla, u matičnoj zgradi u prizemlju poslijepodne ga ugasimo. Na Dječjem odjelu, razumljivo, uvijek mora biti toplo – tumači Štivić.

Već nakon povećeg računa za studeni u knjižnici su počeli tražiti novog opskrbljivača. Ovih dana raskinuli su ugovor s tvrtkom Gradska plinara Zagreb Opskrba te potpisali ugovor s tvrtkom Međimurje Plin.

Slična situacija i u Gradskom muzeju Bjelovar, u kojem je prosinački račun za plin ‘skočio’ za 300 posto u odnosu na prijašnje. Konkretno, iznosio je 34 tisuće kuna pa je i Muzej u procesu raskidanja ugovora s GPZO-om i traženja novog opskrbljivača.

Uprave dvije ustanove, koje su već podmirile astronomske račune, sve rade u dogovoru s gradskim pravnicima koji bi u nadolazećem razdoblju mogli imati dosta posla. Naime, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak jučer je najavio tužbu protiv Gradske plinare Zagreb Opskrbe, a isto je savjetovao i bjelovarskim poduzetnicima. Kap koja je prelila čašu bila je indicija da su samo ustanove izvan zagrebačkog područja od GPZO-a dobile više račune za plin, dok je za zagrebačke cijena ostala ista.

-Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba kako bi se popravila šteta loših odluka ili je donesena sporna politička odluka o tome, onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno – poručio je Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!