Tate na porodiljnom! ‘Ne bi mijenjali ni sekundu tog predivnog iskustva’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko kaže da samo majke mogu biti na porodiljnom? Više nitko, jer Vlada RH dužna je sukladno Direktivi Europske unije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi uvesti obvezan porodiljni i za očeve. Riječ je o deset radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti s majkom odmah nakon rođenja djeteta. Najavila je obvezan porodiljni za očeve Vlada u listopadu prošle godine, no konačna odluka još nije donesena. Ipak, ta vrlo važna tema za sve roditelje uskoro bi trebala biti stavljena na stol, osobito jer demografske brojke Hrvatskoj nisu na sliku i priliku. 

Da ne bi sve ispalo tako crno, u Hrvatskoj postoje vremenske i novčane potpore za roditelje, kako za majke, tako i za očeve. Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, vremenske se potpore dijele u dvije kategorije: rodiljni dopust koji obuhvaća prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta te roditeljski dopust koji obuhvaća drugih šest mjeseci – od djetetova šestog mjeseca do navršene godine dana.

Iako očevi u Hrvatskoj nisu skloni ići na porodiljni, pohvalnih izuzetaka ipak ima. Neke od njih smo pronašli sa željom da nam ispričaju svoja iskustva koja su, prema svemu sudeći, samo pozitivna i bez sekunde žaljenja na donesenu odluku. 

– Prije deset godina bio sam na porodiljnom s našim prvim djetetom. Supruga se nakon šest mjeseci vratila na posao, a ja sam dijelom preuzeo njenu ulogu. Ispočetka je bilo teško, no dan po dan i mi smo se uhodali. Morao sam prebaciti mentalni sklop da više nisam na poslu i da mi je briga o našem djetetu najvažniji posao na svijetu. Nas dvoje smo se dobro uhodali i uživao sam u svakom zajedničkom trenutku – kaže Ivica Vrhovnik.

Smatra Vrhovnik da se radi o posebnom osjećaju koji bi svaki otac trebao proći.

– Trebamo i mi biti u koži naših supruga. Ja sam uključen u odgoj naše djece od prvog dana i drago mi je da se razmišlja o tome da porodiljni postane obvezan i za očeve. To će biti iskustvo koje će pamtiti cijeli život, to mogu reći iz vlastitog iskustva. Ne kažem da očevi nemaju tu povezanost kod majke, naravno da imaju jer otac je jednako bitan kao i majka, no iskustvo porodiljnog me zaista oplemenilo. Bolje razumijem što žene prolaze u tih prvih godinu dana djetetova života – dodaje.

Ispričao nam je Vrhovnik i kako to izgleda jedan dan tate na porodiljnom.

– Mi smo ujutro odradili hranjenje pa bi mama došla s posla za dojenje na početku. Mijenjanje pelena je bila uobičajena rutina. Kasnije smo, kada je došlo proljeće, išli u šetnje i uživali. Igrali smo se.  Bio sam uz nju kada je počela puzati i hodati. Imali smo i sada imamo neke fore koje mama ne kuži. Moram reći da smo supruga i ja prošli i UNICEF-ovu radionicu ranog roditeljstva, išli smo na baby fitness u Obiteljskom centru  i sudjelovao sam na radionici za očeve u našoj knjižnici. S drugim djetetom nisam bio na porodiljnom, no trudio sam se biti svaki trenutak tu za njega i uvijek sam tu za njih oboje. U cijeloj priči oko mog porodiljnog pomogla nam je i okolina i obitelj koji su me podržali u svemu. I isto vrijeme na porodiljnom je bio i jedan moj dobar prijatelj pa smo razmjenjivali iskustva – zaključuje Vrhovnik.

Još jedan tata s kojim smo stupili u kontakt je Dario Mustać koji je na porodiljnom bio 2012. godine. Kako nam je ispričao, bilo je to savršeno iskustvo.

Dario Mustać

– Da sam mogao biti prisutan pri porodu, bio bih, no zbog carskog poroda nisam mogao. Kako su mi tu mogućnost “ukrali”, s oduševljenjem sam prihvatio opciju da budem tata na porodiljnom. Rekao sam “To je moje i Božje”. Inače, volim kuhati, pa mi je bila čast svom djetetu iz vrta uvijek moći ponuditi domaće. Sve u svemu, životno je to iskustvo koje bih ponovio uvijek – kaže Mustać.

Nažalost, kaže, današnja je situacija takva da svi trče za novcima.

– Uvijek bih vikend, ako sam tada već slobodan, proveo s obitelji, a ne u birtiji. Dijete je na prvom mjestu i svakodnevno se njemu ili njoj treba posvećivati kao da ti je zadnji dan u životu – dodaje.

Žalosti Mustaća što je tada, baš kao i danas, malo očeva iskoristilo svoje pravo na porodiljni. Je li u pitanju tradicija ili neki osjećaj manje vrijednosti, teško je i pogrešno razmišljati. No, možda novi zakon o obveznom porodiljnom nešto promijeni pa vidjeti tatu na porodiljnom postane također “novo normalno”. . 

FOTO: Privatni album


PODIJELI S PRIJATELJIMA!