Marušić: Svjesni smo problema s kojima se suočavaju poljoprivrednici. Znamo kako im pomoći!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Marko Marušić sa suradnicima danas je u Staroj Ploščici posjetio poljoprivredno gospodarstvo Siniše Drete koji je predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda. Inače, Dreta je među 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka po kravi u BBŽ koji će sudjelovati u ispitivanju kvalitete kukuruzne silaže.

Naime, Županija i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) potpisali su ugovor o financiranju ispitivanja kvalitete kukuruzne silaže, što će BBŽ financirati s 300 kuna po uzorku. Gospodarstva obuhvaćena ispitivanjem ostvarit će pravo sudjelovanja na Petom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u RH kojim HAPIH želi promovirati kvalitetu krmiva iz kojih se proizvodi “Mlijeko s hrvatskih farmi”.

-Mi smo svjesni problema s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici. To je prije svega podizanje cijena repromaterijala i svega ostalog što to prati. Mi kao Županija ne možemo utjecati na podizanje otkupne cijene mlijeka, ali putem ovih mjera možemo utjecati na kvalitetu mlijeka koju proizvođači proizvode, a samim time mogu postići i višu otkupnu cijenu – rekao je župan Marušić i dodao.

-S obzirom da smo druga županija u Hrvatskoj po proizvodnji mlijeka mi u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo našim poljoprivrednicima, odnosno proizvođačima mlijeka. Što se tiče proljetne sjetve, mi tu nastavljamo i sa sufinanciranjem ukupne kamatne stope za sve poljoprivrednike koji podižu kredit. Svjesni smo da repromaterijali idu u visine i ovim mjerama pokušavamo pomoći našim poljoprivrednicima – kazao nam je župan Marušić.

Županija plaća kamate poljoprivrednicima

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić istaknuo je da su samo prošli petak odobrena 23 zahtjeva za kredit.

-Poljoprivredni proizvođači podnose zahtjev Upravnom odjelu za poljoprivredu BBŽ. Povjerenstvo se sastaje svaki petak, a prošli petak smo imali 23 zahtjeva koja su odobrena. Na osnovi tog odobrenja naši poljoprivrednici odlaze u šest banaka s kojima je župan Marušić potpisao ugovore i banke zatim našim poljoprivrednicima odobre te kredite i kamate šalju nama u Županiju i Županija onda plaća tu kamatu u punom iznosu – rekao je pročelnik Pavičić te je dodao da je prošle godine bilo odobreno 183 zahtjeva i da ih ove godine još više očekuje.

Voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Ivica Vranić rekao je sljedeće.

-Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu već petu godinu za redom u suradnji sa Županijama provodi projekt koji smo nazvali ‘natjecanje u kvaliteti kukurizne silaže’. Ove godine je u projekt uključeno 13 županija, a projekt uključuje laboratorijska ispitivanja kvalitete kukuruzne silaže, a osnovni cilj projekta je podizanje razine svijesti naših poljoprivrednika o potrebi analize stočne hrane i sastavljanje jednog kvalitetnog, uravnoteženog obroka – rekao je Vranić i dodao.

-U svakoj proizvodnji pa i proizvodnji mlijeka cilj je proizvesti što veću kvalitetu proizvoda sa što manje troškova. Upravo u proizvodnji mlijeka na troškove hranidbe otpada jedan znatan dio troškova proizvodnje s toga je potrebno znati kakvi su to proizvodi potrebni životinjama, a s druge strane koja je kvaliteta hrane s kojom raspolaže gospodarstvo kako bi u konačnici proizveli kvalitetan proizvod i kako bi ta proizvodnja bila ekonomična – kazao je Vranić.

Vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Siniša Dreta rekao je da na svom imanju ima 80 grla, od čega 40 muznih krava.

-S proizvodnjom sam zadovoljan, ona je vrhunska. No, ulazni troškovi su strahovito porasli i to je strašno. Zadnja cijena mlijeka je bila 2.58. Kada bi bila 3.5 onda bi mi bili recimo na nuli, a kada bi bila 4 onda bi eto to bilo nešto – kazao je Dreta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!