Snježana Tribuson za Klikni.hr: Za seriju Mrkomir I. sam najmanje dvojila kome ide glavna uloga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanka Snježana Tribuson uspješna je redateljica i scenaristica. Diplomirala je 1981. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Njezini filmovi poput ‘Tri muškarca Melite Žganjer’, ‘Ne dao Bog većeg zla’ i ‘Sve najbolje’ punili su kina diljem Hrvatske, a serije koje je režirala poput ‘Odmori se, zaslužio si’ osvojila su srca svih generacija gledatelja i stekle kultni status.

Snježana Tribuson u svojoj karijeri često je surađivala sa svojim bratom, akademikom Goranom Tribusonom, koji je jedan od najproduktivnijih hrvatskih pisaca i scenarista.

Posljednja serija koju je Snježana Tribuson režirala je ‘Mrkomir I’ koju već mjesec i pol dana svake nedjelje možemo gledati na HRT-u.

-Dugo se Mrkomir pripremao jer nije lako u Hrvatskoj snimiti srednjovjekovnu seriju. Moraš imati dvorac koji nije jeftin, sve rekvizite i još mnogo toga jer ako toga nemaš onda ne pripadaš srednjem vijeku. Scenarij je napisao Ognjen Sviličić koji me i pozvao da sudjelujem u projektu. Ja sam režirala tri epizode jer nemam više snage vući cijelu seriju i napravila sam casting za glumce – kaže nam Tribuson i otkriva da nije puno dvojila kome ide glavna uloga.

-Goran Navojec mi je odmah pao na pamet jer sam mislila da će svojom pojavnošću biti idealan. Odličan je glumac, fizički je velik što je isto važno za takvog lika kojeg tumači i mislim da je izbor logičan. Najmanje sam imala problema pri izboru glavnog glumca – navela je Tribuson.

Dodaje da joj je teško reći kako je publika prihvatila seriju.

-Ne mogu ja sa svim gledateljima razgovarati. Vidim da serija ima dobru ocjenu na IMDB što je dobar pokazatelj. Neki kolege redatelji kažu da im je serija simpatična, a neki ne gledaju serije pa ni ne znaju kakva im je. Nije lako zainteresirati gledatelje za hrvatske serije kraj recimo jednog bogatog Netflixa. No, mislim da je posao dobro napravljen – kaže nam Tribuson.

Novi film u Bjelovaru

Ova vrsna redateljica predaje na Akademiji dramskih umjetnosti, no uvijek ima ideje, volje i žara za novim projektima.

-Sljedeći projekt bi trebao biti film ‘Kuzmanovi’ za koji sam napisala scenarij i planiram ga režirati. U planu je da glavnu ulogu igra Bogdan Diklić i da film snimamo u Bjelovaru. E, sad trebamo proći na natječaju i pronaći sredstva. Vidjet ćemo kako će se sve to odvijati – otkrila nam je Tribuson.

Na pitanje zašto je tako malo uspješnih redateljica u Hrvatskoj rekla je sljedeće.

-A tako je svugdje u svijetu. Pogledajte Nobelove nagrade, većina ide muškarcima, kao i Oscari. Nije se lako ženama probiti u svijetu filma to jest režije. Prije par godina sam baš sudjelovala na ‘Konferencija o ženama u svijetu filma’. Na pulskom festivalu u posljednjih 40 godina sudjelovalo je tek 2.5 posto žena. No, svejedno, mislim da se sada to mijenja. Posebno posljednjih godina tako da su sada neke nagrade, ali i ponude stigle u ruke žena. Lagano se osvještavamo i situacija se pomalo mijenja – rekla je Tribuson.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!