Stiže 25 tisuća testova za školarce u BBŽ, ali nije stigla ni jedna uputa koga i kada testirati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Počela je distribucija testova za samotestiranje učenika na covid-19. U Bjelovarsko-bilogorsku županiju danas bi trebalo stići 25 tisuća testova koje preuzima Stožer civilne zaštite, a potom će danas i sutra biti podijeljeni školama.

-Što se tiče početka provođenja testiranja učenika, to će ovisiti o brzini kojom će škole uspjeti testove dostaviti roditeljima koji će testiranje i provoditi – poručuju iz Stožera civilne zaštite BBŽ.

I to je otprilike sve što se zna.

-Još uvijek nismo dobili konkretne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Primjerice, još uvijek se ne zna hoće li se testirati sva djeca ili samo oni koji bi trebali u samoizolaciju kao kontakti zaraženih. Vjerujem da će škole uskoro dobiti potrebne informacije – kazao nam je v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ Vedran Trupac.

Osim što ne znaju tko će se sve morati testirati, u školama ne znaju čak ni koliko će testova dobiti.

-U ponedjeljak smo trebali dobiti detaljne upute oko provođenja testiranja, no one još uvijek nisu stigle. Sve što znamo, znamo iz medija. Tako smo prema prvotnim informacijama trebali dobiti četiri testa po učeniku, no čini se kako ćemo dobiti dva, a ostatak tijekom praznika krajem veljače – kaže ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja Snježana Šeliš.

Ravnateljica priznaje kako se pribojava reakcija roditelja na ovu novost u školama.

-Mala smo sredina pa već imam informaciju da puno njih ne podržava testiranje. To smo i očekivali jer je određeni otpor postojao i kad smo u školu uvodili obvezu nošenja maski. Moram napomenuti kako nam je pomalo krivo što će se kod testiranje učenika vjerovati na riječ roditeljima, dok se naši zaposlenici koji nisu cijepljeni i dalje moraju testirati dva puta tjedno kod liječnika – kaže Šeliš.

Dodaje kako bi smanjenje izolacija učenika, zbog kojeg se testiranje i uvodi, trebalo uvelike olakšati rad u školama.

-Kod nas je trenutno pet razreda u samoizolaciji i to je veliki problem, i za učenike i za nastavnike i za ravnatelje. Ponekad je nama u školi teško pratiti do kad traje koja izolacija. Osim toga, ova situacija otežava i provedbu brojnih natjecanja koja su u tijeku, naručivanje hrane i planiranje obroka i slično – kaže Šeliš.

Iako će i ovoga puta konkretne upute o provedbi nove odluke Ministarstva vjerojatno dobiti u posljednji tren, u školama vjeruju kako će je, kao i u sličnim situacijama do sada, uspješno provesti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!