Mjesec dana nakon terapije Tonka je presretna. ‘Ovaj osjećaj ne bih mijenjala ni za što!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U više navrata pisali smo o Tonki Vacki, 23-godišnjakinji iz Daruvara koja boluje od cistične fibroze. Javnost je Tonku upoznala kroz brojne akcije i apele upućene Povjerenstvu za lijekove HZZO-a. Na svu sreću, molbe su se isplatile jer je HZZO u rujnu prošle godine odobrio da se tri lijeka za cističnu fibrozu uvrste na listu njihovih lijekova. Podsjetimo, Tonki je cistična fibroza dijagnosticirana kada je imala samo tri mjeseca.

Prije nešto više od mjesec dana Tonka napokon diše punim plućima jer su lijekovi Kaftrio i Kalydeco, u njezinim rukama.

– Sada se svaki dan mogu normalno ustati i krenuti sa životom. Ujutro odradim inhalacije, puno manje kašljem i puno se manje umaram, sve je puno lakše. Zaista sam presretna i ovaj osjećaj ne bih mijenjala za ništa – kaže.


Priznaje Tonka da su lijekovi prouzročili neke nuspojave poput povišenog bilirubina i zamućenje vida.

– Navodno se s vremenom sve normalizira, ali i bez obzira na nuspojave, neusporediv je život prije i poslije lijeka. Teško je opisati koliko je život lakši – rekla je Tonka.

I dalje Tonka provodi sve terapije kao i prije, no uz lijekove su rezultati i više nego očiti.

– Prije, čim sam se ujutro probudila, jako sam kašljala i to po par sati. Dan mi je zapravo kako treba počeo osam sati nakon buđenja. Danas, odradim terapije koje ujutro traju otprilike pola sata do sat i pol, kako u kojem mjesecu i fizikalne terapije koje također kraće traju. Inhaliram se, napravim sve što trebam, nakašljem se dva-tri puta, izbacim nakupljenu sluz i nakon toga sam mirna. Predvečer se nakašljem još jednom ili dvaput i to je to – priča Tonka.

Veliki problem Tonka je imala i s niskim kapacitetom pluća I po tom je pitanju situacija sada, puno bolja.

– Imam kućni spirometar putem kojeg svaki dan provjerim koliki mi je kapacitet pluća. Već nakon tjedan dana kapacitet pluća mi se povećao. Prije lijekova kapacitet mi je bio negdje između 68 i 70 posto, nakon dva tjedna korištenja lijekova mi je bio 70 posto, a nakon mjesec dana mi je 90 posto. To su odlične vijesti, nadam se da će brojke još ići prema gore – rekla je Tonka.

Tonka je u slobodno vrijeme i sportašica pa joj veći kapacitet pluća olakšava i tu važnu životnu stavku.

– Zadnjih par godina ispaštala sam zbog teškog disanja, više sam se umarala. Za sada idem u teretanu i igram neke odbojkaške utakmice na faksu. Trening puno lakše odradim i stvarno osjećam da napredujem – rekla je Tonka.

Pred ovom mladom Daruvarčankom cijeli je život, a ona je sada toga, uz lijekove, još svjesnija.

– Uvijek sam bila pozitivna osoba, no sada s brojnim mogućnostima gledam u budućnost. Svemu se veselim – zaključila je Tonka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!