Županijska delegacija u tvrtci koja godišnje proizvede skoro 50 milijuna jaja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić sa suradnicima posjetio je Galu d.o.o., jednog od tri najveća proizvođača konzumnih jaja u Hrvatskoj. Tvrtka godišnje proizvede između 45 i 50 milijuna jaja, koje plasira na domaće tržište.

– U Gali imamo četiri proizvodna procesa – proizvodnju pilenki, jaja, stočne hrane te distribuciju i skladištenje. Prosječno godišnje proizvedemo 150 tisuća pilenki. Startamo od dana starog pileta koje odgajamo do pet mjeseci, kada je kokoš spremna za nošenje jaja – istaknuo je Jakov Ćorić, direktor tvrtke Gala d.o.o.

Župana Marušića upoznao je s podatkom da tvrtka godišnje za vlastite potrebe proizvede 8 tisuća tona kukuruza i da je proces u njihovoj tvornici stočne hrane i sušari gotovo potpuno automatiziran. U tvrtki radi između 45 i 50 zaposlenika.

I Gala je suočena s teškim poremećajima na tržištu.

– Nikad cijena sirovine i repromaterijala nije porasla za 100 posto kao lani, a razloga su tri: globalne klimatološke promjene koje su se očitovale u obilnim padalinama ili velikoj suši, zatim neprimjereno korištenje žitarica i uljarica za proizvodnju zelene energije te porast stanovništva uz ograničene resurse obradivih površina – istaknuo je Ćorić.

Dodao je kako je tvrtka putem covid mjera djelomično uspjela amortizirati rast troškova. Nada se da će s pozitivnom nulom zatvoriti poslovanje za ovu godinu, ali što će biti nagodinu, prilično je neizvjesno.

-S obzirom na ograničene proračunske mogućnosti nemamo kapaciteta za pomoć velikim tvrtkama poput Gale. No, njihova iskustva su nam dragocjena. U razgovoru s poduzetnicima pokušat ćemo doznati koji vid pomoći im je najpotrebniji kako bismo u skladu s tim kreirali naše mjere – istaknuo je župan Marušić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!