Sljedeći tjedan kreću ovrhe, kako će bolnica preživjeti nepotrebnih 14,5 milijuna troška

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Vezano za veći broj članova sindikata koji su utužili poslodavca, radi isplate razlike u plaći (6%) pojavio se problem. Naime, sada se pojavio respektabilan broj pravomoćnih presuda (gotovo svakodnevno dolaze nove pravomoćne presude) po kojima je pravomoćno obveza poslodavca isplatiti radnicima glavnicu, kamate i troškove, no do danas se to ne čini. Pozvao sam punomoćnika OB Bjelovar da njegova stranka izvrši obvezu po pravomoćnim presudama, ali taj e-mail očito nije izazvao nikakvu reakciju”, poruka je odvjetnika koji uime sindikata zdravstvenih radnika u Općoj bolnici Bjelovar zastupa oštećene djelatnike.

Takvih je zahtjeva, odnosno pravomoćnih presuda gotovo 250 i iako se radi o manjim iznosima od onih koji trebaju dobiti liječnici, iznos nije malen. Naime, uime liječnika tužbe je podizala njihova komora i kad se sve zbroji, OB Bjelovar morat će platiti oko 14,5 milijuna kuna zdravstvenim djelatnicima.

Istina, jedan dio, oko osam milijuna platit će Ministarstvo zdravstva, ali ostatak ide na teret bolnice.

Prema izjavi sindikalnog povjerenika Miroslava Pranjića, taj je iznos mogao biti bitno manji, ali bivše vodstvo županije i bolnice umjesto dogovora, željelo je prevariti djelatnike. Sada bivši župan Bajs i također bivši ravnatelj bolnice dr. Allouch pozvali su oštećene djelatnike na nagodbu, ali u sindikatu su prepoznali manevar koji je trebao odugovlačenjem dovesti do toga da istekne rok za tužbe. Treba svakako reći da zaostatke na neisplaćene prekovremene sate i razliku u plaći neće dobiti oni koji nisu tužili poslodavca.

Dok su druge bolnice i njihovi osnivači (županije) išli na nagodbe i obročne isplate zakinutim zdravstvenim radnicima, u Bjelovaru je dvojac Bajs-Allouch išao “na nož”, odnosno pokušaj prevare zaposlenika. Stvoren je nepotreban više milijunski trošak za kojeg, naravno, nitko neće odgovarati. Posebno je nejasno zašto se bolnica žalila na prvostupanjske presude kad je znala za odluku Vrhovnog suda koji je priznao pravo oštećenih liječnika i djelatnika u zdravstvu.

Žalbama na prvostupanjske presude, osim novih sudskih troškova, na iznose koje duguju samo su dodali i kamate.

“Bojim se da ćemo sve pravomoćne presude morati ovršavati, što znatno komplicira i produljuje naplatu… Fina će, prihvati li zahtjev, zaplijeniti novac dužnika i blokirati ga”, piše sindikalni odvjetnik razočaran što poslodavac svojim postupcima otežava i oduljuje naplatu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!