[VIDEO] Novi policijski službenik staje na kraj kriminalnim radnjama i pronalazi počinitelje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trogodišnji belgijski ovčar Rocky odnedavno je pojačanje Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Njegov vodič, policijski službenik interventne jedinice policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske koji je želio ostati anoniman, donirao ga je Ministarstvu unutarnjih poslova.  Nakon provedene obuke vodiča i psa u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Policijskoj akademiji u Zagrebu, Rocky je danas pas obučen za praćenje ljudskog traga, a njegov vodič prisjetio se kako je sve počelo.

– On je kod mene bio kao štene, šetao sam ga, socijalizirao, odgajao, učio detekciji. Kad je stekao osnovne uvjete da bi mogao zadovoljiti ulazno testiranje, odveo sam ga u Centar gdje je prošao testove radnih osobina. Kad je položio taj svojevrsni prijemni ispit, krenuo je sa školovanjem i daljnjom obukom – otkriva. Obuka traje minimalno šest mjeseci, a psi se mogu koristiti za detekciju droga, eksploziva i osoba. Neki psi specijaliziraju se za napad, a drugi za praćenje ljudskog traga.

Rockyjeva svakodnevica započinje obrokom nakon kojeg slijedi šetnja i istrčavanje, a potom kreće na vježbe traganja kako bi održao radnu i tragačku kondiciju. Kako izgleda jedna takva vježba, pogledajte u videu.

Njegov vodič pojasnio nam je kako funkcioniraju vježbe traganja za pojedinom osobom.

– On povezuje miris koji ostavlja osoba za kojom se traga i povezuje taj miris s oštećenjem tla koje ona ostavlja dok hoda. Tako ostavlja svoj individualni miris koji pas prati. Na taj način može tražiti počinitelje kaznenih djela krađa, teških krađa, razbojništva, razbojničkih krađa, ali i nestale osobe. Kad se netko izgubi pozvani smo na istragu, gdje ponekad surađujemo i s HGSS-om, i oni imaju nekoliko tragačkih pasa za pronalaženje osoba – ističe. Pas može pratiti dok se ne umori, a na vodiču  je da prepozna kad treba stati i odmoriti.

– Kad uočite da je pas umoran i ne može više, vi ga na tom istom tragu trebate zaustaviti. On tada odmori koliko je potrebno i nakon toga se nastavlja s traganjem, on se ponovno navodi na taj trag gdje je stao – pojašnjava. Tijekom obuke, psu se u samom početku u tragove postavlja hrana, a vježbe se održavaju na lakšim podlogama gdje obuća nanosi najveće oštećenje tlu, te kako pas napreduje ide se ka težim podlogama. Kad uspije doći do cilja, pas dobiva nagradu, a to je najčešće igračka koju pas voli. Svakodnevno održavanje tragačke forme psa vrlo je važno i zbog godišnjih testiranja.

– Svakih godinu dana pozivaju nas u Policijsku akademiju u Centar za obuku gdje polažemo licencu. To prolaze svi službeni psi i ta licenca važi godinu dana. Svake godine pas mora položiti licencu da bi iduće godine mogao nastaviti s radom – pojašnjava. Zanimljiva je činjenica da nakon godina u službi, pas mirovinu uglavnom provodi kod svog vodiča.

Premda je Rocky u službi tek tri i pol mjeseca, za sobom već ima vrhunske rezultate u istraživanju kaznenih djela i pronalaženju počinitelja. Sudeći po rezultatima njegovog vodiča koji je s prethodnim psom u 11 godina imao više od 50 pronalazaka osoba koje su se izgubile, ali i počinitelja kaznenih djela, za očekivati je da ni Rocky u narednim godinama neće biti ništa manje uspješan.

Ako i vi kod kuće imate Rockyja, Ramba ili Rexa, možete ih dovesti  u Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, kako bi se provelo testiranje i ukoliko pas zadovoljava, biti će dodijeljen policijskom službeniku – vodiču, s kojim će zajedno proći obuku za područje za koje pokažu interes.

– Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, od građana otkupljuje pse za detekciju, trag i pse za napad. Ljudi koji imaju takve pse za prodaju ili ih žele donirati mogu se obratiti Centru. Oni će obaviti testiranje, a ako zadovoljavaju uvjete, i otkupiti ih. Tako građani mogu pripomoći – ističu u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj. Sve pasmine dolaze u obzir.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!