I Ministarstvu prekipjelo, zatražili da se u fokus stave korisnici i da se situacija što prije normalizira

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Navodi o nezakonitim zapošljavanjima, angažiranju štićenika u službi šverca duhana, krađama i ovršenim računima, samo su dio optužbi kojima se već mjesecima međusobno ‘časte’ zaposleni u Domu za odrasle osobe Bjelovar, o čemu smo već pisali. Anonimne prijave redovito dospijevaju na društvene mreže, medijima, ali i samom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike oglasilo pod čijom ingerencijom je dom. Za naš portal u Ministarstvu su otkrili što su do sada poduzeli po tom pitanju.

-U Domu za odrasle osobe Bjelovar proveden je nadzor od 5. do 8. listopada 2021. Nadzorom  su utvrđene sljedeće nepravilnosti: član Upravnog vijeća, predstavnik korisnika/skrbnika korisnika bila je osoba koja je bila skrbnik korisniku koji je preminuo; manjak zaposlenih; nezakonito imenovanje na radno mjesto IV vrste i položaj III vrste – stoji, među ostalim u dopisu koji su nam uputili iz ministarstva.

Rješenjem inspektora, navode dalje, naređene su mjere za ispravljanje navedenih nepravilnosti, kao i mjera, Upravnom vijeću da preispita odgovornost ravnatelja za seksualno uznemiravanje djelatnica od strane ravnatelja, a temeljem više pritužbi djelatnica.

-Nakon toga, dobivena je informacija da je ravnatelj Zlatko Kraljić, dao ostavku na mjesto ravnatelja i da je s danom, 12. listopada 2021. odlukom Upravnog vijeća razriješen dužnosti ravnatelja – pišu iz Ministarstva.

Još jedan nadzor temeljem pritužbi obavljen je krajem godine.

-Nadzor je proveden i 30. prosinca 2021., povodom pritužbe u kojoj je izneseno nezadovoljstvo razrješenjem jedne radnice i navedene pritužbe na rad jednog djelatnika. Nadzorom je utvrđeno da su navedene pritužbe neutemeljene – kažu u Ministarstvu.

Da je i odgovornima na najvišim razinama već dosta prepucavanja u Bjelovaru, može se zaključiti i iz poruke kojom su okončali službeni odgovor na naš upit.

-Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od svih ustanova u sustavu socijalne skrbi pa tako i navedenog Doma očekuje da korisnike stave u fokus svoga djelovanja te vjerujemo da će se novim imenovanjem u Upravno vijeće Doma postići stabilizacija odnosa i održavanje normalnog funkcioniranja ustanove – zaključuju u Ministarstvu.

Naime, prošli tjedan Ministarstvo je novim članovima Upravnog vijeća imenovalo Darka Marčinkovića i Luku Oskoruša, i to umjesto dosadašnjeg predsjednika Vijeća Marina Sabolovića i članice Valentine Ingule. Njih dvoje podnijelo je ostavku, Sabolović zbog povećanih poslovnih obveza, a Ingula iz privatnih razloga. Ovih dana trebala bi biti održana prva sjednica u novom sastavu na kojoj će biti izabran i novi predsjednik. Hoće li njemu, u suradnji s trenutnom v.d. ravnateljicom Sanjom Vojtek (četvrtom ravnateljicom u šest godina) poći za rukom smiriti tenzije u Domu, znat ćemo uskoro.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!