Interes za cjepivo protiv opake bolesti u BBŽ u kratkom roku porastao je za deset puta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli, a svaka tri dana jedna umre od raka vrata maternice. Najbolji način prevencije je cijepljenje protiv HPV-a. Prema posljednjoj znanstvenoj studiji objavljenoj u uglednom medicinskom časopisu Lancet cjepivo štiti čak 90 posto, a poželjno je cijepiti se prije stupanja u spolne odnose. No, to nije uvjet.

-Cijepljenje je preporučeno provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno poželjno se cijepiti prije započinjanja spolne aktivnosti, ali se preporučuje i osobama koje su spolno aktivne – kaže v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac.

U Hrvatskoj se stoga s kampanjom kreće u osmim razredima osnovne škole iako je besplatno za sve do 25 godina. Cijepiti se mogu i djevojčice i dječaci, cijepljenje je dakle besplatno i dobrovoljno, a procedura jednostavna.

-Učenici/ce preko škole, odnosno od svoje školske medicine dobiju HPV letak koji roditelji trebaju pročitati, potpisati, označiti pristaju li na cijepljenje ili ne i vratiti nadležnom školskom liječniku kada su pozvani na sistematski pregled – navodi Trupac.

Interes s godinama raste. Primjerice, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 2018. cijepljeno svega tri posto osmašica i osmaša. U školskoj godini 2018./2019. cjepivo protiv HPV-a je primilo 41 posto učenica i 28 posto učenika osmih razreda, dakle u prosjeku 34 posto, a u prošloj školskoj godini je ta brojka narasla na 39 posto. Stanje je slično i u ostalim županijama, a iako su brojke još skromne pozitivan je trend rasta.

-Zadovoljni smo, kako je bilo na početku sada zainteresiranost raste i sve se više djevojčica i dječaka odlučuje za cijepljenje – ističe šef županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Cjepivo protiv HPV-a štiti deset godina zbog čega se s cijepljenjem i krenulo u osmim razredima kako bi mladi bili zaštićeni u godinama kada se smatra da su u najvećem riziku od infekcije. Unatoč tome su nužni i redoviti ginekološki pregledi, napominje Trupac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!