Između vladajućih i SDP-a ‘zaiskrilo’ zbog novih vodno-uslužnih područja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Uređenje prometnica, popis stanovništva i vodoopskrba samo su neke od tema koje su obilježile aktualni sat jučerašnje pete sjednice pakračkog Gradskog vijeća. ‘Rešetanje’ vladajućih otvorila je SDSS-ova vijećnica Nada Todorović koja je pitala o nastavku održavanja cesta u Branešcima (zaseok Romanići) i Donjim Grahovljanima, konkretno putu prema pravoslavnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla. Gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ) je odgovorila kako redovito održavanje lokalnih cesta prometnica treba započeti nakon 15. ožujka, a to podrazumijeva i navedene lokacije.

Mihaela Andrijanića (HDZ) je zanimalo kako gradonačelnica komentira novi popis stanovništva na području Pakraca, na što je ona odgovorila kako nitko ovim rezultatima ne može biti sretan i zadovoljan, međutim ovom je prigodom istaknula kako su konačni rezultati popisa ipak bolji od onih što je prethodna statistika prognozirala, naglasivši kako je i to svojevrsni pokazatelj da gradske mjere koje se provode daju učinka.

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je zamolio da se pojasni najavljeno pripajanje tvrtke Vode Lipik požeškoj Tekiji. Gradonačelnica Blažević je kazala kako je nakon zakonskih odredbi donesen i pravilnik o vodno uslužnim područjima. Spajanje je određeno zakonski u cilju racionalizacije i podizanja kvalitete usluge, što ne znači da će cijene biti veće. Predstavnici Lipika i Pakraca će ući u skupštinu Tekije, imat će zakonski određene udjele jer će unijeti i temeljni kapital na temelju kojega će imati i pravo glasa. Ovo najavljeno pripajanje bilo je i u fokusu vijećnika Zorana Krejčija (SDP) koji je izrazio mišljenje kako je sav trud trebalo uložiti u opstanak naših lokalnih tvrtki. Silni novac je uložen u aglomeraciju, tu je i Vodozahvat „Šumetlica“, strateški objekt kojeg mi bez ispaljenog metka dajemo Požegi, odnosno Tekiji, rekao je Krejči te upitao postoji li mogućnost da se to izbjegne. Gradonačelnica je odgovorila kako se na ovo ne treba gledati emocionalno nego racionalno, čemu svi teže. Čitava ova procedura je zakonska obveza te nije odluka ni Gradskog vijeća, ni gradonačelnice, a u konačnici nitko nama ne može uzeti cijevi koje smo postavljali kroz aglomeraciju niti bilo kakvu drugu infrastrukturu, rekla je gradonačelnica izrazivši vjeru kako ovo pripajanje ne znači ništa pogubno ni loše, ni za zaposlenike ni za korisnike vodnih usluga.

Vijećnik Krejči je kazao kako je 2013. godine odana čast generalu Gotovini time što je proglašen počasnim građaninom Pakraca, stoga je vijećnika zanimalo je li mu uručeno to najviše priznanje, na što je rečeno kako će odgovor dobiti pismenim putem.

Realizacija brze cesta preko Pakraca i Lipika te priključak na autocestu bilo je ono što je zanimalo vijećnika Tomislava Novinca (HDZ). Gradonačelnica Blažević mu je odgovorila kako je to poprilično administrativno zahtjevno pitanje jer su Pakrac i Lipik napravili još 2016. jedno idejno rješenje nakon kojeg naša županija te Sisačko – moslavačka županija morale izmijeniti svoje prostorno-planske dokumente. Hrvatske ceste su preuzele sad taj projekt koji ide u tri faze. Prva faza je lipičko naselje Kovačevac – čvor Trokut, druga faza ide od Trokuta do Lipovljana, a potom od Lipovljana do izlaza na autocestu. Za realizaciju ovog projekta će se tražiti i sredstva u okviru europskih sredstava, ali i iz državnog proračuna.

Jesu li građani upoznati s novom aplikacijom za prijavu komunalnog nereda moj.pakrac.hr i u kojoj mjeri se ona koristi, zanimalo je vijećnika Karla Reka (HDZ). Gradovi Pakrac, ali i Lipik koji ima istu takvu aplikaciju su kroz jedan projekt uspjeli izraditi ovu aplikaciju za prijavljivanje komunalnog nereda koja se pokazala kao izuzetno dobra i djelotvorna. Na odgovor se nadovezao i pročelnik Marijan Malogorski s informacijom da su mjesec dana postojanja ove aplikacije objavljene 24 prijave od kojih je 17 riješeno, a šest ih je u obradi.

Vijećnica Kristina Milek se zanimala za uređenje zelenih površina nakon aglomeracijskih radova i njihovo podizanje na višu razinu, odnosno hortikulturalno oplemenjivanje. Rečeno je kako je po tom pitanju planirana određena dinamika prema kojoj će tijekom ove godine započeti uređenje zelenih površina.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!