Od bjelovarsko-bilogorske svinjetine bi se mogli raditi šibensko-kninski pršuti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon raspisivanja natječaja za subvencioniranje kredita za proljetnu sjetvu i potpore mljekarima za analizu kukuruzne silaže, Bjelovarsko-bilogorska županija je odlučila pomoći i svinjogojcima s kojima je danas održala sastanak kako bi kreirala potpore po njihovoj mjeri, a svinjogojcima je pomoć i više nego potrebna. Ne učini li se nešto bjelovarsko-bilogorsko svinjogojstvo bi se moglo ugasiti.

-Situacija nikada nije bila gora ni teža nego što je sada, troškovi proizvodnji nikada veći, potražnja nikada manja, a i otkupna cijena je premala i ne pokriva troškove – opisuje stanje štefanjski uzgajivač Ivo Forjan.

Ivo Forjan i Vlado Biškup

Jedna od mjera koje su svinjogojci zatražili je sufinanciranje osjemenjivanja krmača, a konkretne potpore će se definirati do kraja lipnja. Ono što se već sada zna je da će im županija nastojati pomoći i u rješavanju onog ključnog, plasmana kroz povezivanje sa šibensko-kninskim pršutarima

-Već smo stupili u kontakt s jednom drniškom pršutanom i Šibensko-kninskom županijom i napravit ćemo prve korake i naše proizvođače povezati s proizvođačem pršuta – najavljuje župan Marko Marušić i napominje da je sve još u fazi inicijalnih razgovora.

Župan Marko Marušić i pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić

I sami uzgajivači svinja će nastojati poboljšati svoju konkurentnost kroz udruživanje u proizvođačku organizaciju.

-Tako da trgovačkim lancima možemo reći ‘e, vidite mi sada imamo toliku proizvodnju i možemo vam ponuditi toliko’, a ovako pojedinačno mi to ne možemo – kaže predavački svinjogojac Vlado Biškup.

No bez pomoći Županije opstanak će biti teško moguć. Svinjogojci su, napominju, pred ponorom koji mogu ili preskočiti ili u njega upasti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!