Iz DORH-a curi na sve strane, a državna odvjetnica dat će informacije ‘kad se steknu uvjeti’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pozivam šeficu DORH-a da objasni što je tako žurno da se uhiti ministar. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost”, rekao je premijer Andrej Plenković komentiraju jutrošnje uhićenje ministra Darka Horvata.
“Ovaj tajmnig, nakon ovakvog spektakularnog tjedna nije neutralan. On stavlja nešto drugi u fokus – ministra koji radi sasvim drugi posao za nešto što je provodio u doba kad je to bilo”, dodao je, te nekoliko puta ponovio da je trenutak uhićenja neobičan.
O svemu se oglasila i prozvana Zlata Hrvoj Šipek:
“Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentirati izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske”, stoji u njezinom priopćenju.
“Nadležno državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poduzima svoje radnje, sukladno zakonima. Slijedom navedenog, kada se za to ostvare zakonom propisni uvjeti, nadležno državno odvjetništvo će dati javnosti relevantne informacije”, naveli su.
Oporba optužuje premijera da je napao neovisno pravosuđe.
Međutim, Plenkovićeve poruke s presice govore sasvim nešto drugo. Premijer očito nije bio informiran o izvidima koje obavlja DORH i to još jednom dokazuje da nema i ne želi imati utjecaj na pravosuđe.
Naprotiv, njegove poruke su poziv pravosuđu da bude neovisno i da kao takvo izvijesti javnost o postupcima koje poduzima. U suprotnom postoji realna opasnost da manipulacija tim postupcima i informacijama o tim postupcima postane politički alat.
Nedostatak službene informacije o radnjama koje poduzima DORH satima i satima nakon uhićenja bilo koga, a kamoli i jednog ministra, sigurno ne pridonosi neovisnosti pravosuđa i otvara prostor manipulacijama.
S druge strane izjava glavne odvjetnice Šipek zvuči ridikulozno, jer svatko tko imalo prati medije vidi da Državno odvjetništvo selektivno pušta informacije pojedinim medijima.
Je li normalno da DORH komunicira s Vladom putem bilo kojeg medija, na to pitanje morat će odgovoriti glavna državna odvjetnica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!