Najveća hrvatska geotermalna elektrana u Cigleni obustavila rad, partneri prijete tužbama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, pogon Velika Ciglena kod Bjelovara, u četvrtak je prestala s radom i isporukom električne energije. Dragan Jurilj, direktor i suvlasnik tvrtke Geo Power Energy Development potvrdio je tu vijest:

Točna je informacija da smo privremeno obustavili rad i proizvodnju električne energije u Geotermalnoj elektrani “Velika 1”. Obustavili smo proizvodnju električne energije isključivo iz razloga jer agencija HROTE ne plaća naknadu za isporučenu energiju. S obzirom da HROTE kao operater tržišta ne izvršava svoju obvezu plaćanja naknade za preuzetu električnu energiju, nismo imali drugu mogućnost nego privremeno obustaviti rad. Trenutno HROTE kao operator tržišta nezakonito i protupravno zadržava iznos od oko 105 milijuna kuna i bez bilo kakve osnove odbija izvršiti isplatu. 

Nevjerojatno je to da institucije RH ne prepoznaju opasnu namjeru turskog investitora, a to je da ih navede da svojim nezakonitim postupanjem zatvore elektranu pa da onda zbog istog toga razloga tuže RH na međunarodnom sudu, kako je to već i sam najavio, za 150 milijuna EUR. Ponovno podsjećam da je turski investitor pravomoćnom presudom suda RH isključen iz vlasničke strukture društva upravo iz razloga jer nije izvršio investiciju u gradnju geotermalne elektrane kroz dodatne činidbe uplatom novca u kapitalne rezerve, što je bila njegova obveza. kao člana društva. Bez obzira što je turski investitor pravomoćnom presudom isključen iz društva njemu i dalje pripada pravična naknada za njegove udjele što mi ne sporimo. Međutim, naplata za svoje udjele iz prihoda elektrane nije interes turskog investitora jer je to puno sporije i manje od onoga što može dobiti ukoliko tuži RH, navodi Jurilj.

Očitovao se i investitor, tvrtka BLT (MB holding):

Ovakav rasplet upravljanja elektranom od strane Gorana Pavlovića i Dragana Jurilja je nažalost očekivan, jer je već gotovo dvije godine sasvim jasno da je jedini cilj nezakonitog otimanja tvrtke Geoen, koja je upravljala elektranom, bio izvući milijune eura koje je turski investitor MB holding, posredstvom svoje hrvatske tvrtke BLT uložio u projekt Velika Ciglena. Obustavom proizvodnje električne energije 17. veljače 2022., počinju nanositi i izravnu štetu Republici Hrvatskoj, prvenstveno kroz gubitak izvora energije i proizvedene vlastite energije u trenutku svjetske energetske krize, te potrebe za kupnjom energije iz drugih izvora energije koji će pretpostavlja se biti skuplji, ali i gubitke u državnom proračunu od naknada korištenja elektrane i lokalnom proračunu grada Bjelovara.

Ovaj očajnički potez, uvjereni smo, odigran je nakon nedavnih sudskih odluka koje im očekivano nisu išle u korist, a sve kako bi se izvršio pritisak na nadležne institucije i sudove da im se isplati novac, mimo suda i privremenih mjera koje su isti donijeli. U slučaju da se i jedan euro sada isplati bez odluke sudova, RH bi bila potencijalno dužna nadoknaditi cjelokupnu nastalu štetu turskom investitoru s pripadajućim zateznim kamatama. Zasad je, zahvaljujući odlukama viših sudova i Vrhovnog suda, spriječena veća šteta do sudskog pravorijeka, kaže investitor.

O slučaju se očitovao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji kaže da je gradu ta tvrtka dužna oko 1,5 milijuna kuna, ali da ne želi ulaziti u razmirice među suvlasnicima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!