Gosti Bjelovara nemaju gdje prenoćiti – Turistička zajednica plaća da uredite kuće za odmor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Javnim pozivom vrijednim 700 tisuća kuna Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar nastoji potaknuti građane da objekte koji su bili izvan turističke i poslovne funkcije ožive i stave ih u funkciju prvoklasne turističke ponude. Više o tome zna direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek.

– Nemamo baš puno smještajnog kapaciteta na cijelom našem području, ne samo u gradu Bjelovaru, već i u općinama Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac. Imamo nekoliko kuća za odmor koje jako dobro rade, no važno je da one budu visoke kvalitete. Upravo ovim javnim pozivom želimo onima koji razmišljaju o prenamjeni svojih objekata omogućiti da se krenu baviti turizmom – navodi.

Javni natječaj bit će otvoren do 28. veljače. Krajem prošle godine objavljen je nacrt poziva, a provedene su i razne edukacije i radionice kako bi se ljudima olakšala prijava i dalo dovoljno vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije. Interesa je puno, ističe Kelek.

– Zasad ima dosta prijava, a na dnevnoj bazi imamo jako puno poziva jer ljudi imaju dosta pitanja i traže nas upute. Interes je velik i nadam se da ćemo uspjeti podijeliti svih 700 tisuća kuna u prvom krugu. Maksimalan iznos koji prijavitelji mogu dobiti je 70 tisuća kuna – otkriva.

Posebnost je da se biraju najbolja četiri projekta za poduzetnike početnike, a jedini je uvjet da se oni registriraju do 30. lipnja ove godine. Primjećuje se i veći interes u pojedinim općinama te gradu Bjelovaru.

– U gradu Bjelovaru standardno je velik interes, a puno je interesa i u općini Kapela gdje i sada imamo najviše već registriranih kuća za odmor sa četiri zvjezdice, a prema svemu sudeći, bit će ih još. I u općini Veliko Trojstvo već dugo rade na razvoju turizma, pa ni njihov dobar odaziv ne iznenađuje. No, posebno me veseli što će biti prijava i iz drugih općina koje dosad nisu imale nijednog kreveta za potencijalne goste – napominje.

Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar početkom godine raspisala je još jedan javni poziv za potpore lokalnim događanjima koji je također otvoren do 28. veljače. On je vrijedan 50 tisuća kuna, a maksimalan iznos koji prijavitelji mogu dobiti je pet tisuća kuna. Taj javni poziv nije predviđen za samostalne manifestacije, nego za one koji su već dio neke manifestacije.

– Živimo u kraju gdje su nam i zbog lokalnog stanovništva, ali i zbog turista manifestacije jako važne. Imamo ih puno i s obzirom da nemamo veliki motiv dolaska za turiste osim lijepe prirode, manifestacije, poput Terezijane i Bjelovarskog proljetnog i jesenskog sajma, često generiraju najveći broj dolazaka i noćenja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!