Mađeruhu nije jasno zašto Vladin strateški projekt u plinoopskrbi čeka osam godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drastično poskupljenje plina aktualiziralo je pitanja o energetskoj samodostatnosti i sigurnosti opskrbe hrvatskih građana i gospodarstva.

Pred davnih osam godina predložen je projekt gradnje podzemnog skladišta plina kod Grubišnog Polja, točnije, u Gornjoj Rašenici na mjestu bivše bušotine koja je iscrpljena.

“Na listu Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uvršten je projekt izgradnje podzemnog skladišta plina na eksploatacijskom polju ugljikovodika u Grubišnom Polju, vrijedan 336 milijuna kuna, te je osnovana Operativna skupina pod vodstvom Domagoja Validžića, pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike. Prva faza izgradnje vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju započeta je sredinom studenog 2014. otvorenjem rudarsko-remontnih radova na inicijativu Grada Grubišnoga Polja”, vijest je iz 2018. godine i već je tada gradonačelnik Zlatko Mađeruh negodovao jer su radovi trebali biti završeni 2018. godine. “Sada je 2018. i konstatirali smo da nam trebaju još četiri godine i zbog toga sam nesretan jer znam da je to projekt u interesu Vlade RH. Tko je, gdje i kako zatajio? To je jako neozbiljno, ipak je to projekt Vlade. Kako netko može prolongirati četiri godine da ništa ne napravi, mislimo da je to neozbiljno”, rekao je tada gradonačelnik Mađeruh.

Prošle su još četiri godine i bivša bušotina, buduće podzemno skladište plina, stoji zapečaćena. Od gradonačelnika Mađeruha doznajemo da je prošli tjedan “uveden u posao izvođač radova” pa se ovih dana očekuje pokretanje s mrtve točke.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić nedavno je ponovno najavio stavljanje u funkciju ovog skladišta za kojeg je rekao da će u potpunosti riješiti potrebe za plinom tijekom zime i sezone grijanja. 

Podaci o budućem podzemnom skladištu plina u djelomično iscrpljenom plinskom ležištu Grubišno Polje su fascinantni: skladište je radnog volumena od minimalno 25 milijuna m3, s maksimalnim kapacitetom utiskivanja od 1,4 milijuna m3/dan i maksimalnim kapacitetom povlačenja od 1,7 do 2,4 milijuna m3/dan te mogućnošću višekratnog punjenja i pražnjenja tijekom ogrjevne sezone.

Glavna zadaća ovog podzemnog skladišta plina bilo bi pokrivanje vršnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH tijekom sezone grijanja, odnosno kao podrška tijekom povlačenja plina iz sezonskog skladišta plina PSP Okoli. Utiskivanje plina u ovo skladište bit će moguće kada u plinskom sustavu RH bude “viška” plina.

To znači da će vršno skladište Grubišno Polje poveći ukupnu fleksibilnost plinoopskrbnog sustava RH posebice tijekom proljeća i jeseni kada su velike fluktuacije u potražnji plina na koje postojeće sezonsko skladište PSP Okoli ne može odgovarajuće odgovoriti.

Za potrebe skladištenja plina potrebno je izbušiti i opremiti nove bušotine.

Realan je scenarij izrade dviju do najviše četiri nove bušotine koje bi ležištem prolazile u području njegovih najboljih hidrodinamičkih svojstava te bi osnovom istih bile određene i njihove trajektorije (kose usmjerene ili horizontalne bušotine), stoji u projektu tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!