Nova Rača ostala bez sredstava za obnovu nakon potresa, ima li nade za popravak?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Posljedice potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio područje Sisačko-moslavačke županije vidljive su i u nekim dijelovima Bjelovarsko-bilogorske županije. Ministarstvo kulture i medija je krajem prošle godine objavilo javni poziv za obnovu nakon potresa koji je bio aktivan od 28. prosinca do 10. siječnja. I dok je Grad Bjelovar prijavio desetak projekata vrijednih oko 60 milijuna kuna, Općina Nova Rača prekasno je saznala za natječaj.

– To je smiješno, otvorili su taj natječaj kad su bili praznici, kao da je namjerno tad bilo pušteno. Trebalo je o tome obavijestiti. Tko će pripremiti projektnu dokumentaciju tijekom praznika? Trebalo je to najaviti barem mjesec dana ranije. Uzalud je napraviti projektnu dokumentaciju od 50-60 tisuća kuna ako od toga svega na kraju ne bude ništa. Osim toga, ako je nešto stradalo u potresu, čemu natječaj? Treba uzeti prioritete, prvo izgraditi kuće ljudima na Banovini, a onda drugo – ogorčen je načelnik Nove Rače, Darko Knežić koji ističe kako su štetu prijavili u zadanom roku.

– Mi smo to redovno prijavili kad je bio rok prijave šteta od potresa tako da bismo trebali proći, ništa nije naknadno prijavljeno, sve je bilo u roku. Imali smo oko 30 prijava šteta fizičkih osoba, a dvije osobe su dobile pomoć, no kod njih je došlo baš do urušavanja. Za manja oštećenja toga nije bilo – navodi. Smatra Knežić da su ih za taj natječaj trebali obavijestiti iz procjene šteta gdje se šteta prijavljivala. Umjesto toga, njih je zanimalo je li prijavljena šteta realna.

– Imali smo komisiju koja je procijenila da je riječ o šteti od tri i pol milijuna kuna. Oni su nas trebali obavijestiti da će biti taj natječaj i reći nam da se prijavimo, a ne pitati nas ima li zbilja toliko štete – ljuti se čelni čovjek Općine. Natječaj je sad ponovno otvoren i mogu se prijaviti projekti obnove na kulturnoj baštini. Zbog toga su u Općini prionuli na posao.

– Radimo na tome da do 23. ožujka, odnosno do iskorištenja sredstava, do kad će javni poziv biti otvoren, pripremimo projektnu dokumentaciju i troškove. Vjerujem da ćemo se sada uspjeti prijaviti na poziv za zgrade koje se vode kao kulturna baština – kaže načelnik. No, nije sve tako crno. Bjelovarsko-bilogorska županija bit će među nekoliko županija koje će se moći prijaviti na poziv za dodjelu sredstava za obnovu.

– Natječaj je bio privremeno zatvoren, nije potpuno zatvoren. Sada radimo na projektnoj dokumentaciji – pojašnjava Knežić koji bez natječaja neće moći pomoći sumještanima jer je riječ o svotama koje su gotovo jednake polovici općinskog proračuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!