U Tehničkoj školi sve više djevojaka! U razredima najbolje, a dečki uz njih ‘staju na loptu’.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U poslu, pa tako i obrazovanju, predrasuda je s godinama sve manje i manje. Iako će jedna doza raspodjele muških ili ženskih poslova uvijek biti prisutna u društvu, već kod odabira škole te se granice probijaju. Samo jedan od primjera je Tehnička škola Bjelovar gdje je trenutačno osjetno više djevojaka nego što je to bilo prijašnjih godina.

– Tehnička škola Bjelovar ove školske godine prvi puta ima više od deset posto učenica. Djevojke su nam dobro došle u tehnička zanimanja, a mi cijelo vrijeme nastojimo i nastojat ćemo govoriti o tome. Djevojke koje nam dođu uglavnom su vrlo pedantne, precizne, a često se u razredu baš po tome ističu. Uglavnom su djevojke u svojim razredima među najboljima – kaže ravnatelj Dario Malogorski.

Iako je Tehnička škola strukovna koja obrazuje zanimanja, najbolji učenici upisuju fakultete i to njih čak preko 60 posto. Stoga Malogorski poziva djevojke da im se priključe jer uz njih prosjek škole može biti samo bolji. Manje je, kaže, i incidenata jer uz žensko društvo, i učenici “stanu na loptu”.

– Minorni su bili incidenti između učenika i učenica. Od kada radim u školi, to se dogodilo samo jednom. Uz djevojke, dečki spuste tenzije. Uglavnom su ti odnosi izvrsni, a koliko sam razgovarao s djevojkama, one se ugodno osjećaju u školi. Zaista doprinose i nadam se da će ih biti još više – dodaje ravnatelj.

Najviše djevojaka upisuje se u građevinske tehničare, no ove školske godine, djevojke su u prvim razredima svih smjerova.

– Imamo strojarske računalne tehničare pa si često ljudi misle “joj strojari”, ali to su računalni tehničari koji zapravo programiraju. Tu se opet traži preciznost i detaljnost u čemu su djevojke sjajne – kaže Malogorski.

Riječi ravnatelja provjerili smo iz prve ruke kod jedne od učenica smjera “Građevinski tehničar” koji je ujedno smjer s najviše učenica. Gabrijela Vladić učenica je 3. D razreda.

– Za Tehničku školu i smjer građevinski tehničar odlučila sam se jer sam od malena voljela crtati prostor i viziju prenijeti na papir, 3D pretvoriti u 2D, uglavnom sve prenijeti na papir svojim crtežima. Uvijek sam imala logiku za prostor i smatrala sam da to mogu uspješno odrađivati – kaže Gabrijela.

Gabrijeli je prvi izbor bila matematička gimnazija, no nakon što se kao osnovnoškolka upoznala s čarima koje nudi Tehnička škola, odmah je znala što joj je činiti.

– Ekipa iz Tehničke škole Bjelovar upoznala me s građevinskim smjerom što me dodatno motiviralo da ispunim svoje ciljeve iz djetinjstva – kaže.

U Gabrijelinom razredu ukupno ima devet učenica.

– Što se tiče drugih djevojaka, smatram da su odlučile upisati školu također jer ih je zanimalo, a ne da su bile primorane ili da su to napravile zbog nekog drugog – priča.

Provjerili smo i je li istina što kaže ravnatelj, da su dečki smireniji u društvu djevojaka.

– U početku su smireniji, no brzo se naviknemo jedni na druge i zezancija je obostrana. Mogu reći da smo ravnopravni – kaže Gabrijela.

Gabrijela i njezine kolegice dokaz su da predrasuda ne smije biti i da Tehnička škola definitivno nije samo za dečke. Štoviše, kako smo čuli, doprinose svojim znanjem i preciznošću prosjeku cijele škole. Ako ovo nije ohrabrenje svim djevojkama koje se još premišljaju, onda ne znamo što je, jer, bez brige, u bjelovarskoj Tehničkoj školi naći ćete i prijateljicu i prijatelja. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!