Zašto cijene svega rastu, a svinjetine pada?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijene hrane su prema UN-ovoj Agenciji za hrane na najvišoj razinu u posljednjem desetljeću. No, i bez UN-a su svi zasigurno primijetili da je poskupjelo voće, povrće, ulje, mlijeko, meso, ali ne sve meso, cijena svinjetine naime pada. I dok je to dobro za naše novčanike, nije za one koji svinje uzgajaju jer osim na policama trgovina, cijena je pala i u klaonicama, a za sve je kriv uvoz jeftinog mesa, europskih viškova.

-Europa je prepuna svinjetine. Svinjska kuga se sada pojavila i u Italiji i Kina više uopće ne uvozi svinjetinu iz Europe. Svinjci u Europi su napunjeni, kapaciteti su im puni i to se onda prelijeva na naše tržište – kaže predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Dalibor Vrček.

Stanje na našem tržištu nije nikada bilo teže, troškovi nikada veći, cijena nikada manja, a i potražnja je na niskim granama. Konkretno, burzovna cijena za kilogram žive vage je od 7,5 do 8 kuna dok se istovremeno u taj isti kilogram žive vage mora uložiti 8,5 do 9 kuna. To znači da uzgajivači po prasetu gube 200, a po tovljeniku 400 kuna.

-Ja se čudim onima koji su kao i ja ostali u tom poslu. Od kud crpe snagu, je li to volja, ljubav ili stalno mislimo ‘sutra će biti bolje, ma sutra će biti bolje, valjda je ovo zadnji dan koji će biti loš’ – pomalo rezignirano kaže iskusni predavački svinjogojac Vlado Biškup.

Predavački svinjogojac Vlado Biškup

Loše dane koji traju predugo je sve teže izgurati. Ljuti su svinjogojci i na državu jer nedovoljno se, smatraju, promiče domaća proizvodnja. No, svjesni su da iako promicanje domaćeg može pomoći, ono nije presudno.

-I da je veća promocija domaće svinjetine, to opet ne bi bilo dovoljno jer je nažalost ekonomska moć naših građana, kupaca vrlo niska – svjestan je glavnog kriterija kod kupnje Vrček.

Ključan problem je, smatra Vrček, što kod nas nema ugovora trgovaca s proizvođačima prema kojima se ni uvozno meso ne smije prodavati ispod proizvodne cijene.

-Sve članice Europske unije imaju takve ugovore s trgovcima i jednostavno kod njih gdje god gledate akcije u trgovačkim centrima po Europi nigdje nema tako niskih cijena kao kod nas – upozorava prvi čovjek nacionalne svinjogojske udruge.

Upozoravaju uzgajivači da dok se kod nas svinjetina može kupiti i za 18 kuna po kilogramu isto to meso je u Njemačkoj na rasprodaji 40 kuna, a u Danskoj 35. U Hrvatskoj je riječ o mesu iz uvoza koje guši domaću proizvodnju koja je ionako na klimavim nogama, a stave li uzgajivači prasadi ključ u bravu povratka nema tako brzo.

-Zamislite ugasiti proizvodnju gdje su pradjedovske linije? Koliko vremena treba proći da bi se do toga došlo, koliko znoja i truda – napominje Biškup koji se pribojava upravo tog scenarija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!