Hrebak: Ovo je vrlo neugodna situacija koja Bjelovaru nanosi značajnu štetu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što im je agencija HROTE prestala isplaćivati naknadu za isporučenu električnu energiju zbog sudskog spora između suvlasnika, geotermalna elektrana u Cigleni, najveća u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, privremeno je prestala s radom. Turski investitori iz MB Holdinga, koji su ušli u pravnu bitku zbog izgubljenog većinskog udjela u tvrtki Geoen, koja je do preuzimanja  Geo Power Energy Developmenta Dragana Jurilja, bila vlasnik pogona, poručili su kako je gašenje elektrane veliki gubitak za Hrvatsku. Istinitost te tvrdnje na svojoj će koži, među ostalim, osjetiti i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Na ime koncesije, od geotermalne elektrane godišnje je Grad prihodovao minimalno 1,5 milijuna kuna, nekad i više, dok se u proračun Županije slijevalo oko milijun kuna. Osim toga, u elektrani se godišnje proizvodilo struje u vrijednosti 120 milijuna kuna pa je prestanak rada udarac za domaće tržište. Riječ je o značajnoj šteti, no ne i jedinoj – smatra bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako su neriješeni odnosi između suvlasnika, koji su rezultirali tužbom, vrlo ružna priča koja nanosi i određenu štetu reputaciji Bjelovara kao mjesta s velikim geotermalnim potencijalom.

-Bjelovar ima uvjete za još dvije ili tri ovakve elektrane, ispitivanja naših bušotina su pokazala izvrsne rezultate. No, nakon ovakve neugodne i ružne priče, s kojom doduše Grad nema nikakve veze, pitanje je tko će od novih investitora uopće željeti doći u Bjelovar – brine se Hrebak.

Grad u sporu među partnerima, napominje, ne želi zauzimati strane. Hrebak se tek nada da će priča uskoro dobiti sudski epilog nakon kojega će se pogoni u Cigleni što prije ponovno staviti u funkciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!