Kao da su mi uzeli pola života, nadam se da ću se što prije vratiti u Kijev!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i trener kijevskog Dinama, Bjelovarčanin Vukojević, sinoć se sretno vratio iz ratom zahvaćene Ukrajine. Kako je izgledalo izvlačenje i kakva je trenutno situacija u zemlji koju Vukojević zove drugom domovinom, ispričao je u razgovoru za RTL.

-Put je bio jako naporan. Nakon 20 sati teških napora, punktova, vojske, preko Moldavije i Rumunjske s avionom sam stupio na tlo Hrvatske navečer, na moju sreću i na moju žalost jer su tamo ostali moji prijatelji i suigrači Dinama Kijev, kazao je.

Dodao je i da na početku nije pomišljao na odlazak, ali da je bio u kontaktu s veleposlanicom te da je dobio mail da u najbržem mogućem roku napusti teritorij Ukrajine.

-Lojalnost Ukrajini sam pokazao više puta, ali ovog puta nije bilo izbora. Ovo što smo doživjeli u zadnja dva dana je neviđeno, kazao je.

-Ja sam sportaš, sada trener, nisam vojnik, da sam vojnik pitanje je bi li se mogao prijaviti i pomoći. Nastojat ću pomoći što više Ukrajini i nadam se što prije vratiti u Kijev, dodao je.

Vukojević je i netom prije dolaska u emisiju razgovarao s predsjednikom kluba Dinama Kijev te otkrio koje su zadnje informacije iz Kijeva.

-Trenutno se u Kijevu događaju veliki napadi, rakete, bombe, ima puno i informacija i dezinformacija, stanje nije dobro i mislim da se u najskorijem roku će se rješavati budućnost i Kijeva i Ukrajine, kazao je.

Na pitanje je li Ukrajince iznenadio ovaj napad, Vukojević je kazao da je iznenađenje veliko.

-Dugo smo živjeli u psihozi, bili smo na pripremama za prvenstvo koje se trebalo dogoditi danas. Bili smo u kampu kad je krenulo raketiranje, bombe i onda je nažalost nastao stampedo koji gledate, kazao je.

Na pitanje što će biti sa Šahtarom i Dinamom s obzirom da je danas trebalo početi prvenstvo i je li to kraj nogometa u Ukrajini, Vukojević je kazao:

-Kad je bio rat kod nas klubovi su igrali u Ljubljani i drugim gradovima prvenstvo. UEFA će po mojim informacijama u nekoj drugoj zemlji da se odigra prvenstvo i pokaže da sport može prevladati. Reprezentaciju Ukrajine očekuje važna utakmica sa Škotskom za Katar, 13 mojih igrača je u podrumima, pojasnio je.

Komentirao je i što osjeća prema Ukrajini.

-Osjećam pomiješane emocije, kao da su mi oduzeli pola života, sportskog i životnog. Ukrajina mi je dala sve sa sportske strane, Dinamo Zagreb je moja ljubav, a Dinamo Kijev moj život. Zahvalio bi se i BBB-u, podržali su Ukrajinu, kazao je.

Komentirao je i je li njegova i  izjava Domagoja Vide na SP-u u Rusiji 2018. “slava Ukrajini” bila proročanska.

-Bilo je proročanski, ali tada nismo imali političke konotacije, rekao je.

Kazao je i da se nada da će se situacija u Ukrajini smiriti.

-U razgovoru s gradonačelnikom Bjelovara, koji je najavio da Grad Bjelovar želi prihvatiti 100 izbjeglica, ja ću maksimalno sudjelovati u bilo kakvoj humanitarnoj pomoći, kazao je Vukojević.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!