Veliki red ispred Sberbanke u Bjelovaru. Hoće li štediše ostati bez svoga novca?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je Hrvatska narodna banka izjavila da je dobila priopćenje Europske središnje banke koja je procijenila da Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili je vjerojatno da će propasti, ispred bjelovarske Sberbanke na gradskom korzu već rano jutros stvorio se veliki red štediša i korisnika navedene banke.

-Nisam spavao cijelu noć i nisam za izjave, molim za razumijevanje – rekao nam je kratko jedan od korisnika Sberbanke u Bjelovar.

Ova situacija snažno podsjeća na početak devedesetih kada su hrvatske štediše Ljubljanske banke zbog početka rata ostale bez svojih ušteđevina koje su im vraćene tek nakon više od 20 godine suđenja.

Vjerujemo da se takva situacija u današnje vrijeme ipak neće dogoditi, no pojasnimo situaciju. Ocjena se odnosi na tri subjekta koje ESB izravno nadzire: na banku Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji. Sberbank Europe AG jest društvo kći društva Sberbank of Russia i u potpunom je vlasništvu tog društva, koje je u većinskom vlasništvu Ruske Federacije.

Ocjena je donesena nakon odljeva depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na ugled banke. Imatelji depozita zaštićeni su nacionalnim sustavima osiguranja depozita. Treba napomenuti da su u Hrvatskoj svi štedni ulozi do 100 tisuća eura osigurani, a takvih je u Sberbanci više od 90 posto. Europska središnja banka ocijenila je da banka Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri unutar bankovne unije, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!