U planu češko-hrvatski gospodarski forum i partnerstvo Jesenskog sajma u Gudovcu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Povodom 30 godina postojanja  Hrvatskog –češkog društva, kao i 30.godišnjice priznanja RH, a u suradnji s veleposlanstvom Češke republike, organiziran je koncert u Zagrebu, ali i Daruvaru svjetski poznatog  češkog violinista i dirigenta Jan Talicha.  Suorganizator ovoga koncerta bio je Grad Daruvar .

Na programu je  bila “Sonata za violinu i klavir op. 11” Juraja Stahuljaka te “Humoreska” i “Sonatina za violinu i klavir” Antonína Dvořáka.

Neponovljivom koncertnom ugođaju prisutni građani su mogli u zvukovima violine i glasovira uživati besplatno.

Međutim osim samoga koncerta, bila je ovo prilika da se ponovno ugosti češki veleposlanik Milan Hovorka. Ovoga puta naglasak je bio na  Daruvarskim toplicama .

-Do sada je uvijek ova suradnja s veleposlanstvom bila odlična i nema razloga da tako ne bude i u budućnosti. Drago mi je što upravo Češka republika predsjeda EU u drugih šest mjeseci ove godine jer znamo kako je to razdoblje važno za našu državu i radi ulaska u Schengen, ali i pristupanja eurozoni. Međutim, i na lokalnoj razini dogovoreno je nekoliko novih gospodarskih koraka. I što se tiče Daruvara, ali i županije. Konkretno, razgovara se da Republika Češka bude partner na jesenskom sajmu u Gudovcu. Pregovara se i planira organizirati Češko-hrvatski gospodarski forum a koji bi se trebao održati upravo u Daruvaru – pojašnjava domaćin jučerašnjeg druženja u Daruvaru,  Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu, koji nadalje dodaje:

– U posjet Daruvaru trebao bi uskoro doći i poznati češki gospodarstvenik  Jaroslav Strnad koji je jako zainteresiran za radionicu Tehničke škole Daruvar. Nadam se da će se tom prilikom otvoriti mogućnost stipendiranja naših nadarenih učenika, ali tu se otvara i mogućnost suradnje s našim gospodarstvenicima – kaže Bilek.

Da podsjetimo, Jaroslav Strnad poznat je Hrvatskoj od 2021. godine kada je otkupio veći paket dionica Đuro Đaković.

Strnad je vlasnik CE Power Industriesa, holdinške kompanije fokusirane na jedinstveno povezane poslovne i industrijske djelatnosti s visokom dodanom vrijednosti u području energije, teškog inženjeringa, recikliranja sirovina i željezničkog transporta.

Češki veleposlanik bio je i u posjeti kod gradonačelnika Lneničeka.

Posjet češkog veleposlanika završio je u Daruvarskim toplicama gdje su gosti mogli uživati u češkim delicijama koje su od nedavno u ponudi hotela Terasa. (V.B.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!