UJEDINJENI – Županija, gradovi, načelnici i Stožeri spremni za dolazak izbjeglica iz Ukrajine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Župan Marko Marušić danas je u zgradi Županije okupio gradonačelnike, načelnike, Stožer civilne zaštite BBŽ i Crveni križ Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem što bolje organizacije u prihvaćanju izbjeglica iz Ukrajine.

-Naravno da smo solidarni s Ukrajincima i najžešće osuđujemo ovu agresiju. Održali smo sastanak s ciljem da se što bolje pripremimo za prihvat izbjeglica. Poučeni iskustvom potresa kada smo svi željeli odjednom pomoći, a onda je zbog toga nastao kaos, sada želimo to prevenirati. Točno će se znati tko će šta raditi i tko će kako pomoći. Sve mora biti koordinirano – kazao je župan Marušić i dodao da Županija za sada može osigurati 120 smještaja, ali da će se taj kapacitet povećavati kako se bude povećavao priljev izbjeglica.

Melita Lozina ravnateljica Crvenog križa BBŽ izjavila je da Crveni križ spreman u niskom startu za prihvat izbjeglica.

-Ovoga trenutka imam podatak da se kreće u prikupljanje materijalne, humanitarne i financijske pomoći izbjeglicama. Točno će se znati koji artikli će se prikupljati i koji su najpotrebniji. Djelatnici i volonteri Crvenog križa su spremni – rekla je Lozina.

Na današnji dan obilježava se i Dan civilne zaštite, a upravo je njihova zadaća bila aktivirati Stožer civilne zaštite i prikupljanje informacije o kapacitetima po jedinicama lokalne samouprave.

– U našoj županiji djeluje 24 stožera Civilne zaštite, a svi članovi dio su sustava, dok su operativne snage Crveni križ, Vatrogasna zajednica, HGSS te službenici civilne zaštite. Svi načelnici stožera dobili su zadatak da odrede koordinatore na svom području, da u svakom trenutku znamo s koliko smještajnih kapaciteta raspolažemo i koga kontaktirati u slučaju potrebe – rekao je Željko Vukoja voditelj službe Civilne zaštite grada Bjelovara.

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija istaknuo je da Županija i gradovi imaju snagu i moć da se dobro organiziraju i prime izbjeglice.

-Ne znamo ni sami što nas točno očekuje to jest koliko izbjeglica. Ali, zato se možemo dobro organizirati. Privatnim kućama koje nisu popunjene, a imaju želju pomoći, dat ćemo mogućnost da prihvate izbjeglice. I sve će to biti dostavljeno sustavu tako da će se sve točno znati – kazao je, između ostalog, Bilandžija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!