[FOTO] Pakrac nije samo grad Pakračana, u njemu se branila cijela Hrvatska

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu je danas održano centralno obilježavanje 31. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, a događaju je prisustvovao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije svetom misom za sve one poginule i preminule hrvatske branitelje koji su svoje živote i mladost utkali u temelje današnje države, a koju je predvodio mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Nakon misnog slavlja oformljen je „Mimohod pobjednika“ kojeg su sačinjavali predstavnici policije, povijesnih postrojbi, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika, ali i čitave Hrvatske, kao i predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, zajedno s običnim građanima, a za sve stradale u ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te predsjednik pakračkog Gradskog vijeća je pritom zahvalio svima onima koji su došli kako bi se prisjetili trenutaka kad je jedan mali dio hrvatske policije stao pred ogromnu silu bivše JNA-a i četnike. On je ove trenutke novije hrvatske povijesti okarakterizirao iznimno važnima jer da nije bilo mudre odluke prvog predsjednika dr. Tuđmana i tadašnjeg hrvatskog vrhovništva, kazao je, te intervencije specijalnih postrojbi, Pakrac bi postao drugi Knin i pitanje je što bi se dalje događalo.

-Posljedica i rezultat ovog događaja su bile vojno-redarstvene akcije u zapadnoj Slavoniji 1991. godine. Sve je to bilo dokaz da hrvatska vojska i policija mogu osloboditi svoj teritorij, što je bilo ključno za potpisivanje Sarajevskog primirja te priznavanje Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine, rekao je Ivančić.

Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica prisutne je pozdravila i kao ponosna gradonačelnica ponosnog Grada Pakraca.

-Nalazimo se na mjestu gdje je prije 31 godine započeo Domovinski rat u našoj zemlji, mjestu gdje se tih dana itekako osjetilo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i zajedništvo pripadnika drugih  nacionalnih manjina koje ovdje i danas žive, osim jednog djela pripadnika srpske manjine koja Pakrac nije prihvaćala kao hrvatski grad, ali ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi oružani sukob na području Republike Hrvatske. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelji i hrvatske policije, nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja i da Pakrac postane jedno od sjedišta SAO Krajine. Branitelji iz čitave Hrvatske dolazili su ovdje braniti ne samo Pakrac, nego i svoje gradove, svoje obitelji i domove. Ovdje se branila Republika Hrvatska! Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje bili od 1991. godine pa do kraja rata, naglasila je gradonačelnica Blažević.

Sjećanja na te dane, strepnja i strah danas su itekako prisutni i baš zbog toga suosjećamo s prijateljskim narodom Ukrajine koji ovih dana proživljava teške ratne strahote, istaknula je gradonačelnica.

Na obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog rata sudjelovao je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović. Ovom je prigodom naglasio kako je prije trideset i jednu godine Pakrac branilo malo pravih ljudi.

-U mnogim ratovima, a naročito u našem ratu, Domovinskom ratu, sve je ovisilo o malo dobrih i malo pravih, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Međutim, taj mali broj ljudi, a govorimo o tisućama u cijeloj Hrvatskoj 1991. godine, možda o stotinjak ili nekoliko stotina ovdje u Pakracu, spriječili su da cijela Hrvatska padne, poručio je predsjednik Zoran Milanović, prisjetivši se pri tome i na užasa logora Bučje.

-Hrvatska je oslobođena i pripada zapadnoj zajednici naroda. Uvijek smo tu pripadali uz poštovanje, razumijevanje i prepoznavanje onih koji su drukčiji, rekao je predsjednik Milanović. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!