Bjelovarski školarci ‘rockaju’ s kolegama iz stranih zemalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Učenici sedmih razreda I. OŠ Bjelovar pridružili su se Glazbenom vremeplovu. Riječ je novom međunarodnom eTwinning projektu pokrenutom u sklopu nastave Glazbene kulture. Glavni cilj projekta je upoznati učenike s kvalitetnom, zabavnom, popularnom, rock glazbom 20. stoljeća. Projekt traje cijelu školsku godinu. 

– U projektu se surađuje s Hrvatskoj susjednim zemljama, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom te Makedonijom. Postoji suradnja jer se ta glazba jako isprepliće na tim područjima. Bit je maknuti neke barijere te djeci prikazati takvu vrstu glazbe. Glazba ne poznaje granice – rekla je učiteljica Danica Barišić.

Učenici su zainteresirani za projekt, posebno, naravno, jer se ne radi o standardnoj nastavi.

– Imamo niz različitih aktivnosti. Surađujemo i s osnovnim i srednjim školama iz spomenutih zemalja. Učenici imaju dosta istraživačkog rada pa moraju recimo i u svojoj obitelji ispitati glazbene ukuse, što su njihovi roditelji, bake i djedovi slušali kada su bili mladi – dodaje.

Iako neke povijesne činjenice oko pjesama djeca znaju, neke stvari su im ipak nepoznanica.

– Bilo je potrebno osvijestiti tu glazbu djeci. Iako neke pjesme znaju, ne znaju da su one toliko stare. Primjerice, za Crvenu jabuku je jako puno djece mislilo da se radi o hrvatskom bandu – kaže.

Svaki mjesec obrađuje se jedna projektna tema. – Sada su nam na redu glazbeni festivali te glazbeni izumi gdje saznajemo kako se nekada snimalo ili priređivao koncert. Vođeni time, došli smo na ideju da napravimo izložbu – rekla je Barišić.

Kako bi izložba bila što vjerodostojnija, djeca su imala poseban zadatak.

– Djeca su imala zadatak prikupiti doma stari radio, gramofon, ploče, sve što imaju, a da bi bilo zanimljivo za izložbu. Našlo se doista lijepih predmeta – dodaje.

Izložba će biti otvorena u knjižnici I. OŠ Bjelovar od 7. do 21. ožujka , no nažalost, zbog i dalje aktualnih epidemioloških mjera izložbu neće moći vidjeti svi zainteresirani. Ipak, i tom problemu škola je stala na kraj.

– Zbog mjera, izložbu ćemo slikati i snimiti pa sve prikazati i virtualno kroz našu stranicu škole – zaključuje.

Tehnologija nekada zaista dobro dođe, a škola je to spremno odlučila iskoristiti. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!