Grad odgovara Društvu: Budite pristojni, ulažemo milijune, to je naše vlasništvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obavještavamo Vas da smo u ponedjeljak, 28. veljače 2022. godine održali sastanak Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji kojim su prisustvovale udruge proizašle iz Domovinskog rata, među kojima su bile i Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelje i Udruga djece poginulih hrvatskih branitelja, stoji u dopisu Grada Bjelovara Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Prenosimo njegove najzanimljivije dijelove:

Poslali ste Gradu Bjelovaru zamolbu za očitovanjem kako je službeni dopis Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije dospio u medije sumnjajući da ga je netko iz Grada Bjelovara dostavio novinarima.

Točno je da je Grad Bjelovar 6. veljače 2022. zaprimio Vaš dopis kojim tražite suglasnost za obavljanje djelatnosti (prodaja ulaznica i kompenzacija za topli napitak, prodaja suvenira).

Grad Bjelovar je radi ispravnosti odluke i postupanja želio uključiti i braniteljske udruge. Iako je zgrada Društvenog doma na Barutani dana Društvu na korištenje, Grad Bjelovar je vlasnik toga tzv. Društvenog doma, ali i područja obuhvaćenog Spomen područjem Barutana te radi izvršavanja svojih ne samo vlasničkih ovlasti nego i načina na koji će se ispunjavati sadržaj toga područja, ima pravo sagledati i saslušati sva mišljenja i prijedloge koji se tiču područja Barutane, što uključuje i braniteljske udruge. Stoga je opravdano da Grad Bjelovar za pitanja koja se tiču šireg djelokruga, postupa u skladu s ovlastima koje mu pripadaju te uključi u svoje odluke ne samo svoja radna tijela već i institucije višeg ranga, javnost i druge.

Društvo nije ovlašteno preispitivati ili dovoditi u pitanje osnovanost sazivanja Odbora za hrvatske branitelje radi razmatranja vašeg zahtjeva. U tom smislu vaše tvrdnje iz mail-a, ali i medijske istupe kojim se Grad Bjelovar i Odbor za hrvatske branitelje proziva za neprimjereno postupanje, smatramo u najmanjoj mjeri nekorektnim i nečim što ne može doprinijeti dijalogu i suradnji, što bi nam svima trebao biti cilj. Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji ima punu podršku Grada Bjelovara u svom radu.

Grad Bjelovar je transparentan grad i nipošto nemamo namjeru ne upoznati javnost o provođenju aktivnosti na Barutani, kako od strane Društva koje neupitno tamo radi dobre projekte, ali i Grada Bjelovara koji je u posljednje četiri godine obnovio vanjsko područje na Barutani.

U Gradu naglašavaju kako su u 2019. i 2020. godini samostalno i u svojstvu Prijavitelja, provodili sljedeće projekte na Spomen području “Barutana 1991”:

Ministarstvo hrvatskih branitelja – Javni poziv za sufinanciranje uređenja spomen područja – 150.000,00 kuna (2019. godina).

Ministarstvo hrvatskih branitelja – Javni poziv za sufinanciranje uređenja spomen područja 1.000.000,00 kuna (2020. godina).

Ukupna ulaganja Grada Bjelovara za Spomen područje Barutane unazad 4 godine iznose 2.823.284,62 kuna, te ćemo i dalje nastaviti sa potrebnim ulaganjem.

Dodaju i da su Društvo i Grad Bjelovar do sada kooperativno i uspješno surađivali na realizaciji darovanja vojne opreme od strane Ministarstva obrane RH koja je smještena na Spomen području Barutana. Radi se o pokretninama i to – tenk T — 55 A/Č i vozilo BVP — M80 A, koje je Grad Bjelovar dobio od Ministarstva obrane RH te potom iste darovao Društvu u sklopu razvoja i revitalizacije Spomen područja „Barutana 1991“ što je pobliže sadržano u Ugovoru o darovanju između Grada Bjelovara i Društva 15. 9. 2020.

Zbog toga vaše prozivke i rječnik koji je upućen prema Gradu Bjelovaru i Odboru za hrvatske branitelje ne odobravamo, posebno ne u kontekstu koji sugerira da smo protiv rada Udruge i Društva, stoji u dopisu koji su potpisali zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i Igor Crnomarić, predsjednik gradskog Odbora za branitelje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!