Učenici rade na električnom automobilu koji će u mnogima probuditi ljubomoru!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Za koliko još škola znate da rade na osposobljavanju jednog električnog automobila? Tehnička škola Daruvar zaista se može pohvaliti činjenicom da je jedna od rijetkih škola s tako velikim, vrijednim i posebnim projektom na kojem, što je najvažnije, rade učenici i nastavnici zajedničkim snagama.

– Sama ideja je dosta dugo stara. Mi kao Tehnička škola Daruvar smo ustvari najveća škola u županiji po broju učenika, ali i kadrova jer imamo dosta širok spektar djelatnosti. Kod mene osobno ideja o električnom automobilu se vrti već godinama, da bih jedan dan rekao i pred ravnateljicom i pred kolegom Krešimirom Ećimovićem, pa zašto mi ne bi krenuli u taj projekt? S obzirom na to da su razmišljali isto, ali nitko nikada ideju nije iznio na glas, ubrzo smo krenuli sa samom realizacijom – rekao je profesor Boris Bogdan.

Projekt vrlo uspješno napreduje, a svaki dan se radi nešto novo.

– Najnovija vijest je da smo uspjeli pokrenuti motore. To nije mala stvar. Zadovoljni smo, ozbiljan je to projekt. Baš kao što imate Ferrarija i Fiću, tako i električni pogoni koji krenu ambiciozno u posao, imaju svog Ferrarija ili Fiću. E pa naš automobil je po tom pitanju Ferrari – dodaje.

Pronaći sve dijelove nije bio lak zadatak pa profesor Bogdan priznaje da su morali “proći pola svijeta” kako bi nabavili sve što im je potrebno.

– Pola svijeta smo izganjali putem interneta da bi kupili dobre komponente, tako primjerice imamo Tesline baterije i to četiri bloka od nekih dvadesetak kilovata. Imamo motore kakve imaju i auti za kupnju, to je velika razlika od nekih prerada koji znaju imati motor iz, recimo, viličara. Takav auto ide brzinom kolica, no dobro, opet radi. Naš će zaista biti auto ozbiljnih performansi – kaže Bogdan.

Iako Tehničku školu Daruvar očekuje još puno posla, profesor vjeruje da će moći doći do Zagreba bez punjenja, a da će imati performanse ubrzanja na kojima će im pozavidjeti i neki ozbiljniji automobili.

Na tom itekako ozbiljnom automobilu radi i učenik četvrtog razreda Kristijan Kovačević.

– Jako sam zadovoljan projektom. Mislim da mi je sudjelovanje u izradi električnog automobila vrlo dobra podloga za ono što želim dalje, a to je i veliki razlog zašto sam htio biti dio projekta. Cilj mi je na fakultetu znati što više o programiranju automobila, stoga mi je iznimno drago što sudjelujem – kaže Kristijan.

Pratit ćemo izradu daruvarskog Ferrarija koji svakim danom sve bolje i ljepše izgleda. Tko zna, jednoga dana, možda dobijemo šansu provozati se u ovom remek djelu Tehničke škole Daruvar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!