Znamo li gdje se skloniti i što trebamo spakirati u ruksak za preživljavanje?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, nad svijet se nadvila i potencijalna opasnost nuklearnog rata, a iako ne treba stvarati paniku i kreirati scenarije iz filmova katastrofe, nije naodmet znati kako se ponašati u bilo kojoj kriznoj situaciji. To znači i znati gdje se možemo skloniti u slučaju primjerice zračnih napada. Bjelovarčane smo stoga pitali znaju li gdje im je najbliže sklonište.

-Ne znam, osim podruma u zgradama. Stvarno za sklonište ne znam, ne znam kamo bi bježali, jedino u podrum kod kuće – priznaju Iva i Mrazica.

Iva i Mrazica

Poput Bjelovarčanki ni Bjelovarčani sa skloništima nisu potpuno na ‘ti’.

-Dobro pitanje, ali nisam upućen. Znam da je prije bilo H8 atomsko sklonište, ali sada ne znam. H8, diskoteka? – odgovaraju pomalo nesigurno kažu Vladimir i Karlo.

Vladimir i Karlo

U Bjelovaru se može bježati u 17 skloništa od atomskog udara. I dok neki spas vide u podrumima, drugi poručuju – nema nam pomoći.

-Najbliže sklonište mi je Bog, nema skloništa ukoliko dođe do nekakvog rata. Imam podrum, dakle imam prilično dobre uvjete, ali sve je to uzalud ako padne atomska bomba – sumorno kaže Mate.

Mate

Defetizam na stranu jer razloga za paniku nema, ali stručnjaci kažu da bi svi mi uvijek trebali imati spremnu torbu za preživljavanje za sve nepogode, ljudske poput rata i prirodne poput potresa. Što u nju staviti?

-Higijenske stvari, wc papir, četkica za zube, obuća. Nešto suhe hrane, prvu pomoć, osnovne potrepštine za presvući se,vodu. Flaširanu vodu, konzerviranu hranu, slojevitu odjeću, higijenske potrepštine poput vlažnih maramica – spremno odgovaraju Bjelovarčani/ke.

Uz konzerviranu hranu i vodu te osnovne higijenske potrepštine, u torbi bi trebali biti i otvarač za konzerve, rezervna odjeća i obuća, deka, kutija za prvu pomoć, lijekovi koje uzimamo, osobni dokumenti, rezervne baterije i punjači za mobitel, nešto gotovine, zemljopisna karta, olovka i papir, džepna svjetiljka i radio na baterije ili ručno navijanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!