Hoće li se Damir Bajs uspjeti ‘uvaliti’ u neku od manjih stranaka prije idućih izbora?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako su do idućih parlamentarnih izbora još dvije godine, manje političke opcije krenule su u preslagivanje svojih redova. HSS je tako nedavno objavio kako kreće u okupljanje stare, odmetnute vojske koja se uglavnom skrasila u manjim političkih strankama sa ‘seljačkim’ predznakom.

Misiju vraćanja stare slave HSS-u šef te stranke Krešo Beljak nedavno je započeo u Bjelovaru, gdje je okupio predstavnike gotovo svih ‘seljaka’. Izostao je jedino Demokratski HSS koji su prošle godine osnovali bivši HSS-ovci nezadovoljni upravo Beljakovom stranačkom politikom. Na bjelovarsko druženje, kaže šef županijske organizacije te stranke Ivan Beljan, nisu ni bili pozvani. Komentirajući spomenuti skup, Beljan se ironično našalio kako im je za stolom nedostajao jedino još Damir Bajs.

Bivši bjelovarsko-bilogorski župan je, podsjetimo, isključen iz HSS-a 2012. godine zbog neslaganja s tadašnjim vodstvom predviđenim Brankom Hrgom. Nakon toga je djelovao nezavisno, a naknadno je osnovao i vlastitu stranku Damir Bajs Nezavisnu listu.

No, u kuloarima se nikad nije prestajala spominjati mogućnost njegova povratka u HSS, posebice otkako je stranku preuzeo Beljak. On je Bajsa javno pozvao da se vrati još 2018. Tada se to nije dogodilo, no Bajs i Beljak nastavili su surađivati, a partneri su bili i na prošlim parlamentarnim izborima, zajedno s SDP-om, na kojima je Bajs osvojio saborski mandat. O eventualnom povratku u stranku u novije vrijeme nisu razgovarali, kazao je nedavno za naš portal Krešo Beljak, no ako želi, kaže, Bajs može doći.

-Svi znaju da je Damir Bajs dijete HSS i kad se nas dvojica negdje pojavimo, govore – evo ove dvojice HSS-ovaca. Ako se poželi vratiti, vrata su mu širom otvorena – kazao je Beljak.

No, HSS nije jedina politička opcija s kojom Bajs u posljednje vrijeme koketira. Tako je prošlog tjedna viđen na predstavljanju programa Socijaldemokrata, udruge, uskoro i političke stranke, koja je okupila uglavnom odmetnute SDP-ovce. Osim Bajsa, na skupu su bili i neki njegovi dojučerašnji bliski suradnici, poput bivših šefova SDP-a Grubišnog Polja i Garešnice, Sebastijana Svata i Slavena Đurđevića.

-Bajs je ondje bio samo kao podrška, nismo razgovarali o suradnji, no ni to nije isključeno – kazao nam je jedan od sudionika tog skupa.

Bajs čvrste veze održava i s malobrojnim HNS-ovcima koji također, nakon brojnih unutarstranačkih previranja, također vape za ‘okrupnjavanjem’ članstva, a drži se i blizu Fokusa u čijem je saborskom klubu, zajedno s ostalim nezavisnim zastupnicima.

Drugim riječima, nije isključeno da bivši bjelovarsko-bilogorski župan polako priprema teren za nove parlamentarne izbore. Nakon izbornog fijaska 2015., kada je nadobudno krenuo na izbore sa svojom neovisnom listom i osvojio svega 1,18 posto glasova u drugoj izbornoj jedinici, teško da će isto pokušavati ponovno. Na prošlim izborima ‘prikrpio’ se SDP-u i partnerima, a moguće je, s obzirom na poraz na prošlim lokalnim izborima, više nije zanimljiv većim igračima. Rješenje bi moglo biti članstvo u nekoj manjoj stranci koja ima veće šanse nego on samostalno ući u neku od jačih koalicija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!