Marušić, Pirak i Mađeruh složni po pitanju vraćanja vojnog roka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zbog ruske agresije nad Ukrajinom pitanje vraćanje vojnog roka u Hrvatskoj postalo je aktualno. Naime, 2008. godine Sabor RH je ukinuo vojni rok i umjesto obveznog odsluženja MORH je odlučio primati 200 dobrovoljnih ročnika na godinu dana. Rat koji je bjesni na pragu EU dovodi u pitanje tu odluku, iako je Hrvatska članica NATO saveza.

Za mišljenje o vraćanju obveznog vojnog roka pitali smo župana Marka Marušića, gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha i gradonačelnika Čazme Dinka Piraka.

-Ja sam za vraćanje vojnog roka. Mislili smo da je Europa sigurna, da ne može doći do rata u 21. stoljeću, a sada vidimo što se događa. Nije loše proći vojnu obuku i mislim da bi bilo dobro da se to vrati – rekao je župan Marušić.

Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh također je za vraćanje vojnog roka.

-To je dobro proći i zbog sigurnosti pojedinca. Da savlada osnovnu obuku pa ako slučajno dođe do rata bude koliko toliko spreman, a vidimo da unatoč svemu rat je moguć u Europi. Također, vojni rok treba i za disciplinu. Mladi su danas drugačiji i vojni rok ih može malo disciplinirati i naučiti odgovornosti. Ja sam kroz vojni rok zapravo i sazrio kao muškarac – rekao je gradonačelnik Mađeruh.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme smatra da uopće ne treba imati debate po tom pitanju.

-Apsolutno treba uvesti vojni rok. Da nije bilo vojnog roka pitanje je bi li bilo Hrvatske. Neka struka odredi kako i koliko, ali vojni rok se treba vratiti – rezolutan je gradonačelnik Pirak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!