Marušić Bajsu: Kako vas nije sram docirati mi, vi ste grobar svega u županiji i licemjer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao što je to običaj i peta sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije počela je aktualnim satom. Zbog i dalje složene epidemiološke situacije, sjednica je održana u Kulturnom multimedijskom centru u Bjelovaru. Predsjedavao je potpredsjednik Ivan Beljan (DHSS).

Dubravka Dragašević (DP) pitala je o stanju u daruvarskoj Vodoprivredi prosvjedujući zbog izostanka izvješća o stanju u toj tvrtki jer je Županija većinski vlasnik. Sumnja i u likvidnost kupca. Vijećnica je pala silazeći s govornice. Župan Marko Marušić (HDZ) odgovorio je da županija ništa ne prodaje. Spas Vodoprivrede počeo je spašavanjem bolesnika na aparatima. Ruševina od tvrtke. Bivša je vlast upumpavala novac da održi socijalni mir. Novi tim odlučio se za ulazak svježeg kapitala dokapitalizacijom društva. Predstečajnim planom vjerovnici su se odrekli 50 posto potraživanja i Trgovački ga je sud prihvatio. Na javnom pozivu prošla je zagrebačka tvrtka Energovizija koja to sredine travnja treba uplatiti 15,8 milijuna kuna čime će postati većinski vlasnik Vodoprivrede, a Županija ostati s udjelom oko 28 posto. Naglasio je da nema riječi o prodaji dionica Vodoprivrede.

Silvestar Štefović (HDZ) konstatirao je da se neprekidno priča o povećanju zaposlenika i mase plaća u Županiji te tražio odgovor od župana o točnim podacima. Marušić je rekao da je masa plaća 15,75 posto ukupnih prihoda, a na popisu zaposlenika je 135 osoba, pet manje nego prije.

Zlatko Barila (HSU) rekao je da je prošla godina dana od izbora te da je trebalo osnovati skupštinska radna tijela, a ona to još nisu. Župan je odgovorio da je to pitanje trebalo biti adresirano predsjednici Skupštine. Što se njega tiče, pohvalio se otvaranjem Županije javnosti, od transparentnih financija do javog prijenosa tijeka Skupštine.

Marijan Sabolović (HSS) naglasio je da je postavio četiri pitanja na skupštini, a nikada nije dobio odgovor. Zauzeo se za veću prodajnu cijenu bekona i poticaje u poljoprivredi. Marušić je uvjeren da su svi odgovori na pitanja poslani mailom. Što se poljoprivrede tiče rekao je da ono malo novca kojim raspolažemo (a znamo zbog koga) rasporedi prema potrebama poljoprivrednika. Zainteresirane je uputio na adresu pročelnika Zlatka Pavičića te izvijestio o razgovorima u nadležnom ministarstvu koje pomaže Bjelovarski sajam.

Bojanu Hribljan (Demokrati) zanima poboljšanje rada županijskih odbora, posebice odbora za ravnopravnost spolova ne samo za Dan žena. Pitala je kada će se sastati odbor za turizam. Optužila je direktora turističke zajednice za manjak na prijašnjem radnom mjestu. Župan je odgovorio da on nema veze s radom županijskih odbora, to su vijećnici Skupštine.

Aida Sučić (NSH) odustala je od pitanja jer je sporna 19 točka skinuta s dnevnog reda. Zahvalila je županu što je dobila odgovor na postavljena pitanja i pitala zašto si Marušić nije smanjio plaću kako je obećao u kampanji.

Sandra Frčo Drašković (SDP) ustanovila je se povećavaju plaće, a javno se priča da nema novca. Kako, zašto i zbog čega? Marušić je rekao da je već to odgovorio, da je masa plaća smanjena, a da je stručnost bila odlučujuća u zapošljavanju pročelnika. Pet je novih pročelnika, a pet je već radilo u Županiji. Samo za trošak svog ureda potrošio je upola manje nego prethodnik, a i putni nalozi smanjeni su 60 posto.

Ivan Beljan pitao je pročelnika za poljoprivredu ima li tko na prodaju odojke. Prijatelj mu je dobio unuka, a ne može naći domaćeg odojka. Pavičić si je dao truda i pronašao odojke različite kilaže i dat će mu broj mobitela. Fešta Beljanovog prijatelja je spašena! Izvijestio je o broju svinja, ovaca i krava (ako bude trebalo teladi). Jači u stočnom fondu u Hrvatskoj je jedino Osječko-baranjska županija.

Mario Preskočil (DB NL) sugerirao je županu da ne govori kako ga se optužuje za nešto. Traži odgovor o stanju financijskih sredstava kod preuzimanja vlasti i koje je stanje računa danas. Marušiću bi bilo draže da je pitao kako uspjevaju podmiriti sve obveze koje su naslijeđene. Stanje računa 4. lipnja bilo je 1,3 milijuna kuna, a sada 3,6 milijuna kuna. 420 milijuna kuna obveza ostavila je bivša vlast obveza i to je najvažniji podatak.

Ines Šarić pita stručne službe županije zašto nije dobila pisane odgovore. Smatra da su vijećnici obezvrijeđeni jer o dnevnom redu saznaju s portala i stranica gradova. Marušić je stao iza svojih djelatnica kojima vjeruje da šalju odgovore vijećnicima.

Na kraju je pitao i Damir Bajs iz stranke istoga imena. Rekao je da je zdravstvo u nadležnosti Županije i da je on obnavljao ambulante i gradnju bolnice. Zamjerio je što još nije opremljena bolnica iako je HDZ to obećao. Zauzeo se za sve zdravstvene djelatnike ne samo za liječnike. Župan Marušić rekao da je Bajs posljednja osoba koja može o tome govoriti jer je grobar svih sustava u županiji. Nazvao ga je licemjerom i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima kojima trebamo biti zahvalni pogotovo u ovo vrijeme pandemije. Sve što govorite više govori o vama nego o nama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!