Tko je kukuMarko, tko je županijski grobar i je li milijarda kuna obveza uteg oko vrata?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon aktualnog sata, u nastavku pete Županijske skupštine, Mandatno je povjerenstvo potvrdilo kako je SDP-ov Igor Jareš svoj mandat člana Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije stavio u mirovanje s 25. siječnjem 2022., a na tom će ga mjestu zamijeniti Miroslav Bažant. Prijedlog je prošao bez daljnje rasprave, a prihvatili su ga svi prisutni vijećnici.

Glavna točka dnevnog reda bila je donošenje zaključka o prihvaćanju izvješća o radu župana za razdoblje od 4. lipnja 2021. do 31. prosinca 2021. Naime, Zakon o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi propisuje obvezu župana da dva puta godišnje podnese izvješće o svom radu predstavničkom tijelu.

– Odmah po stupanju na vlast želio sam pokrenuti aktivnost provođenja planova iskazanih još u kampanji, a da bi to bilo izvedivo, bilo je potrebno stvoriti preduvjete za korjenitu i sistemsku reorganizaciju sustava. Uspješno je provedena kompletna reorganizacija upravnih tijela BBŽ, što je bio preduvjet za raspisivanje natječaja za izbor novih pročelnika gdje nam je stručnost bio glavni kriterij zapošljavanja – istaknuo je župan Marušić.

Osvrnuo se i na borbu protiv pandemije tijekom koje je cijepljenje bilo omogućeno i u autobusu Cjepku, zatim na održavanje jesenskog Sajma i dobru suradnju s premijerom Plenkovićem koji je u Bjelovaru održao i sjednicu Vlade sa županima, a nešto kasnije potpisan je i razvojni sporazum Sjever. Njime je, među ostalim, predviđena gradnja brze ceste Bjelovar – Virovitica te opremanje i prenamjena Opće bolnice Bjelovar. Naglasio je Marušić i važnost sastanaka s načelnicima i gradonačelnicima koje ubuduće želi održavati češće kako bi mogli raspravljati o pitanjima od zajedničkog interesa. Opremanje bolnice župan je nazvao velikim utegom, što su mu oporbeni vijećnici zamjerili.

– Kako može opremanje jedne bolnice koja služi općem dobru na bilo koji način biti uteg? I nadalje rečenica “Uteg oko vrata nam je nova Glazbena škola koja se gradi iz vlastitih sredstava.” Pa znači da su sve investicije ključne za ovu županiju ovoj novoj našoj vlasti uteg oko vrata – poručila je nezavisna Ines Šarić.

HDZ-ov Drago Hodak pojasnio je da nitko ne smatra bolnicu i Glazbenu školu utegom.

– Uteg je problem financiranja, suludo je u vrijeme europskih fondova graditi nešto izvornim prihodima – naglasio je. Ivan Beljan (DHSS) otkrio je kako je u Županiji ostalo 600 milijuna kuna zaduženja, a kad se tome doda 100 milijuna za opremanje bolnice i 300 milijuna za ŽUC, dolazi se do milijarde duga. Županijska skupština nije mogla proći bez još malo podbadanja bivšeg župana i sadašnjeg županijskog vijećnika Damira Bajsa.

– Imamo kukuMarka, samo kukamo. Pa tako i kukuMarko kuka kako navodno nema novac – kazao je.

Župan Marušić je Bajsu pak poručio da će još dugo biti u oporbenim redovima.

– Ja znam da vas boli taj poraz i vjerujem da će vas još dugo boljeti, ali naviknite se na to – preporučio mu je župan.

Izvješće o radu župana u konačnici je izglasano s 19 glasova za i osam protiv, no u vrijeme glasovanja u dvorani nije bilo dvoje najglasnijih oporbenih vijećnika – Ines Šarić i Damira Bajsa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!