Bjelovar postaje lider u gospodarenju otpadom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je u Gradskoj vijećnici održana početna konferencija i predstavljanje projekta ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada Grada Bjelovara’

-Ulažemo preko 100 milijuna kuna u naš sustav gospodarenja otpada. Svega je desetak gradova u Hrvatskoj koji su ovaj projekt smatrali vrlo ozbiljnim, a među njima smo i mi. Dakle, sortirnica koja se već gradi iznosi 43 milijuna kuna, a Grad Bjelovar će ona koštati dva ili tri milijuna kuna. Sve ostalo će platiti EU fondovi – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao.

-Ova prva konferencija za postrojenje i obradu biološkog otpada je samo još jedna karika u ovom lancu. Projekt je vrijedan 14.7 milijuna kuna, od čega 5.7 milijuna financira EU. No, to je samo privremena situacija. Otvorit će se još neki fondovi, tako da će udio Grada biti još dosta manji – rekao je gradonačelnik Hrebak i istaknuo da će Bjelovar nakon završetka projekta imati održiv i racionalan sustav koji štedi.

-Mi zadržavamo cijenu otpada na istim razinama kao do sada, iako cijene divljaju. Stanovnici nisu možda svjesni što će se događati. Njihovi gradonačelnici ih nisu baš upoznali s tim. Naime, svake godine gradovi plaćaju penale Europskoj Uniji upravo zbog toga jer nemaju takav sustav. Ti penali se sada plaćaju nekoliko stotina tisuća kuna, a u budućnosti će oni iznositi milijune. Mi nećemo plaćati te penale i već sada imamo jedan od najjeftinijih odvoza smeća – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić istaknuo je da će se s radovima krenuti u narednih desetak dana.

-Za desetak dana planiramo uvođenje u posao novog izvođača za radove na izgradnji postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada. Jedan izvođač će biti za građevinski dio, drugi za opremanje. Konačni efekt svega će se vidjeti u dužem periodu, ali osigurat ćemo najveći stupanj autonomije u gospodarenju otpadom – rekao je Ivančić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!