Sve turističke zajednice u BBŽ bilježe rast broja turista, osim…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija krajem je prošle godine zabilježila povećanje dolazaka i noćenja od otprilike 20 posto, a pozitivan trend nastavio se i u prva dva mjeseca ove godine, objavio je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.

– Vidljiv je značajan porast u dijelu dolazaka sa čak 40 posto povećanja za prva dva mjeseca 2022. u odnosu na 2021., a 11 posto je povećanje u noćenjima – otkrio je.

Najveći rast bilježi Turistička zajednica Daruvar-Papuk prvenstveno zbog Daruvarskih toplica. Ipak, i sve druge turističke zajednice u županiji bilježe porast izuzev Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar gdje je došlo do značajnog pada. Otkrio je Medak i neke od turističkih planova za ovu godinu.

– Uskoro se planiramo prijaviti na javni poziv za turistički nerazvijene županije. Tamo očekujemo značajna sredstva koja ćemo usmjeriti u segment povećanja turističkih proizvoda na razini cijele županije. Od aktivnosti mogu navesti podizanje kvalitete smještaja u privatnom sektoru, dopunjavanje turističkih sadržaja. Želimo stvoriti bolje uvjete za dolazak gostiju – poručio je. Na isti javni poziv planira se prijaviti i izrada strateškog dokumenta razvoja turizma BBŽ. Istovremeno se čeka izrada nacionalne strategije održivog turizma koja bi uskoro trebala biti usvojena u Saboru. U tijeku je i dosta aktivnosti koje se tiču integralnog upravljanja kvalitetom u turizmu.

– U suradnji sa Županijom intenzivno radimo na najvažnijim turističkim infrastrukturnim projektima. Jedan od njih je projekt Kukavice gdje radimo na novom idejnom rješenju, a drugi je prijavljen projekt biciklističke staze trasom stare željezničke pruge koja ide od Bjelovara do Garešnice. To bi bila najveća cikloinfrastruktura u RH – istaknuo je Medak. Taj projekt osmislila je bivša županijska vlast, a nova je odlučila ostvariti je. Trenutno se radi na izradi glavnog projekta, a paralelno s tim rješavaju se imovinsko-pravni poslovi te usklađivanje s geodetskim podlogama. Riječ je o opsežnom i vrlo zahtjevnom projektu, no vjeruju kako će on generirati značajne dolaske jer će se njime cijela županija povezati, a svi turistički subjekti i OPG-ovci koji se nalaze u neposrednoj blizini biciklističke staze postat će tako vidljiviji te će moći plasirati svoje proizvode.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!