Projekt je odobren, uz pomoć norveških milijuna Bjelovar počinje koristiti svoj skriveni potencijal

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što je jučer Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo 2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za novu geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu, u Grad Bjelovar stigla je još bolja vijest. Bjelovar je dobio zeleno svjetlo i za samu izgradnju bušotine!

Projekt, vrijedan ukupno 3,5 milijuna eura, bit će sufinanciran iz istog izvora kao i izrada dokumentacije – iz programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, za koji je novac osigurala Kraljevina Norveška.

-Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, a maksimalan iznosi koji se mogao ostvariti putem ovog natječaja je 1,5 milijuna eura. Još uvijek nismo dobili potvrdu da nam je odobren čitav iznos, no s obzirom da je na natječaj prijavljeno jako malo projekata, a naš je visoko ocijenjen, nadamo se najboljem – kaže Hrebak.

Drugim riječima, postoji mogućnost da Grad na ovo natječaju osigura gotovo pola novca za investiciju. Hrebak dodaje kako se ne boji za drugu polovinu potrebnog iznosa.

-Vjerujem kako će u skoroj budućnosti biti još natječaja za ovakve projekte, tako da vjerujem da ćemo pronaći potreban iznos. Ovo je prevažna investicija, definitivno ćemo je realizirati – kaže Hrebak.

A realizacija bi mogla ići brže no što je itko mogao očekivati.

-Idejni projekt već je pri završetku, a vjerujem kako bismo do kraja godine mogli imati i građevinsku dozvolu. To znači da bi izgradnja same bušotine mogla biti gotova krajem iduće godine, a već su nam se javili i potencijalni investitori za izgradnju plastenika – najavljuje Hrebak koji ne krije zadovoljstvo zbog realizacije ovog, za Bjelovar iznimno važnog projekta.

-On je važan, posebice u svjetlu aktualnih svjetskih zbivanja kada je energetska samodostatnost jedno od ključnih pitanja. Nova bušotina bit će temelje za toplanu i toplovod putem kojeg bi se trebale grijati buduće toplice, poslovna zona u Velikom Korenovu, Bjelovarski sajam i drugi objekti u tom dijelu grada – navodi Hrebak, dodajući kako se tek rade procjene o uštedama koje bi gradu mogla dugoročno donijeti ova investicija.

-Već sad znamo da je riječ o ogromnim uštedama. Usporedbe rade, geotermalna elektrana u Cigleni snage 10 megavata godišnje proizvede električne energije u vrijednosti 130 milijuna. U Korenovu ćemo imati snagu od 4 megavata, dakle također možemo očekivati milijunske uštede za energiju – kaže Hrebak.

S ozbiljnim ispitivanjem spomenute bušotine u Velikom Korenovu Grad je započeo prije nešto više od godinu dana u suradnji sa stručnjacima s Energetskog instituta Hrvoje Požar i Geotehničkog instituta. Već početna ispitivanja ukazala su na veliki potencijal bušotine te da je na tom mjestu temperatura vode puno veća od one koja će se koristiti za obližnje toplice. Konkretno, na tom je mjestu izmjerena temperatura vode od 70 stupnjeva.

-Imamo informacije da i u drugim dijelovima grada ima podzemnih izvora na kojima temperatura vode iznosi između 70 i 100 stupnjeva Celzijusa. Bjelovar ima veliki geotermalni potencijal koji definitivno planiramo iskoristiti – zaključuje Hrebak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!