Coflek, Kečkica, Sunce i drugi živopisni likovi pobjeđuju strah i uče nas ljudskim vrijednostima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Gdje mi je nos mogao nestati’ naziv je zbirke lutkarskih igrokaza koju potpisuje umirovljena učiteljica hrvatskog jezika iz Bjelovara Slobodanka Martan. Knjigu je izdalo Bjelovarsko kazalište, a sadrži deset igrokaza koji su nastajali posljednjih desetak godina. Autorica kaže kako ih je počela pisati – iz potrebe.

-Bjelovarčanka sam i stanovala sam preko puta suda do svoje šesnaeste godine. Išla sam u današnju II. osnovnu školu, a na putu do svoje škole prolazila sam pored V. osnovne škole koju su, kao i danas, pohađala djeca s posebnim potrebama. O toj djeci nitko mi nije pričao, ništa se nije znalo, ta djeca nisu bila integrirana u redovnu nastavu kao danas, i ja sam ih se bojala. Nitko se ne bi trebao bojati drugoga zato što je drugačiji. Ljepota svijeta je u tome što jesmo različiti, u tom jedinstvu različitosti – priča nam Martan. U promišljanju o tom iskustvu, nastao je njezin prvi igrokaz ‘Priča o zločestom strahu’, a nakon toga i drugi.

-Njih sam uprizorila sa svojim prijateljicama iz Međunarodne Sathya Sai organizacije Hrvatske, prikazivali smo ih prvo upravo djeci u V. osnovnoj školi. Moje prijateljice i ja bismo redovito pekle kolače pa su nas djeca zvala ‘tete s kolačima’. Jednako su se radovala kolačima i predstavi, ali i mojim učenicima koje bih dovodila na druženje i upoznavanje s tom djecom, kako ih se i oni ne bi plašili, kao ja u svom djetinjstvu – priča naša sugovornica.

Njezini igrokazi kasnije su prikazani i u brojnim vrtićima, gdje su im se mališani radovali jednako kao i djeca iz V. osnovne, potvrđujući tako teoriju o jedinstvu različitosti.

-Igrokaze smo uprizorili na vrlo jednostavan način. Imali smo jednu plahtu koju smo razvukli između dviju samostojećih vješalica, imali smo lutke na štapovima… Radnja je jednostavna, likovi su zanimljivi – Coflek, Kečkica, Kapuljčica, ali i Sunce, Jež, Glista, dakle, sve ono to je djeci blisko. Igrokazi imaju svoj zaplet i sretan završetak. Dakle, vrlo jednostavno. Ali, djeca doživljavaju cijelu predstavu kao nešto živo, stvarno i lijepo. I raduju se – kaže Martan, dodajući kako nas svi njezini igrokazi uče ljudskim vrijednostima, prije svega onim osnovnim vrlinama, kao što su ljubav, nenasilje, mir, istina i ispravno ponašanje. Nakon toga dolaze i sve podvrijednosti – požrtvovnost, odricanje, uvažavanje drugih i drugačijih.

Nakon prvih nastupa sa Sathya Sai organizacijom, igrokazi Slobodanke Martan stigli su prije tri godine i do Bjelovarskog kazališta.

-2019. voditeljica Bjelovarskog kazališta Maja Margareta Fabičević pozvala me da u kazalištu radim predstave i tako je osnovana skupina Lukarice koje su, sve odreda, predane i kreativne, sjajne osobe. Trenutačno radimo na trećoj predstavi ‘Što Sunce zna’, premijera se očekuje u travnju – kaže naša sugovornica.

Dodaje kako je zahvalna svima koji su omogućili da njezina zbirka bude objavljena.

-Imam potrebu zahvaliti voditeljici Bjelovarskog kazališta Maji Margareti Fabičević bez čijeg žara, vizije, bez vjere u moju nadarenost i bez upornosti ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Hvala i pokroviteljima, Gradu Bjelovaru, Ministarstvu kulture i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – kazala je.

Inače, samo tri dana nakon što joj je objavljena knjiga u suradnji s Bjelovarskim kazalištem, svjetlo dana ugledala je još jedna njezina zbirka igrokaza, ‘Dar najveći od svih’, koji je izdala Međunarodna Sathya Sai organizacija.

-Ta zbirka sadrži šest igrokaza i nadahnuta je pjesmama koje je napisao moj prijatelj Ranko Milić koji živi u Splitu i koji je s malim Splićanima oformio zbor, učio ih pjevati i na kraju snimio CD. Danas su pjesme s tog CD-a sastavni dio igrokaza. Knjiga je, zajedno s pjesmama, objavljena i na stranicama Međunarodne Sthya Sai organizacije – kaže Martan.

Naša sugovornica otkriva nam kako je pripremila i treću knjigu o ljudima koji su svijet oplemenili svojim djelovanjem i koju bi trebala izdati Matica hrvatska.

Promocija zbirke igrokaza ‘Gdje mi je nos mogao nestati’ održat će se u ponedjeljak, 21. ožujka u 18 sati u Bjelovarskom kazalištu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!