Nisu samo gradovi u igri, osnivačko pravo na svoju školu traži i jedna općina u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Nakon što je Županijska skupština na svojoj posljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo za prijenos osnivačkih prava osnovnih škola u Čazmi, Garešnici i Grubišnom Polju na te gradove, svoje pravo traži i općina Kapela.

– Tražit ćemo da se na nas prebace osnivačka prava na Osnovnu školu Mirka Pereša. Već godinama želimo školsko-sportsku dvoranu, a imamo osigurana sredstva za kupnju zemljišta kao i za izradu projekta – kaže načelnik Danijel Kovačec.

Apelira zato načelnik i na župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića kao i na sve vijećnike, da im se prava odobre.

– Voljeli bismo da nam dopuste prava na školu. Znam da županija ima 23 jedinice lokalne samouprave, ali mislim da se sami možemo pobrinuti za željene projekte jer imamo iskustva s EU fondovima – kaže Kovačec.

Iskustvo je dokazano kroz područne škole koje su u vlasništvu Općine. Podsjetimo, Kapela ima čak pet područnih škola od kojih nisu sve u njezinom vlasništvu – Stari Skucani, Donji Mosti, Gornje Sredice, Jabučeta i Jakopovac.

– Za dvije područne škole koje su u vlasništvu Općine napravili smo energetsku učinkovitost, ostale su još područne škole koje treba obnoviti, a nisu u našem vlasništvu – dodaje.

Cilj je uložiti Općinska sredstva kako bi se školstvo podignulo na višu razinu.

– Natječaj za dogradnju škole gdje bismo išli sa školsko-sportskom dvoranom će ići, po mojim informacijama, u devetom mjesecu, a do tada stignemo napraviti projekt – dodaje Kovačec.

Ne bi preuzimanje prava bio plus samo za matičnu školu, već i za one područne kojima trenutno upravlja Županija. Primjerice, područna škola u Donjim Mostima stara je i dodatno oštećena u potresu, kaže načelnik.

– Ne bi se uopće smjelo dozvoliti učenicima da idu u tu školu. Vide se pukotine u zidovima i da, ne daj Bože, opet nešto strese, neće biti dobro. Svi su s time upoznati, od 6. lipnja se moglo prijaviti na natječaj, no nitko za sada ništa ne prijavljuje. I zato se isto nadamo pravima jer mi bismo tu područnu školu obnovili, po meni bi bilo bolje da se čak napravi i nova jer statika je potpuno narušena. Važno nam je da se riješe problemi vezani za školstvo, ako ništa drugo, spremni smo se i kreditno zadužiti na deset godina – kaže Kovačec.

Apel je poslan, a načelnik i općina nadaju se pozitivnom odgovoru kako bi Kapela i njezina naselja imali osnovni socijalni standard.

– Mislim da ćemo bolje voditi brigu o jednoj školi nego županija o 23 – zaključuje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!