V. Trupac: Evo zašto bi skeptični prema cijepljenju trebali ozbiljno razmisliti o Novavaxu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Hrvatsku je stiglo novo, peto po redu, tzv. proteinsko cjepivo protiv covida Novavax. Otprilike 1700 doza cjepiva osigurano je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a dosad je stiglo njih 200. Vedran Trupac, v.d. ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, pojasnio je i u čemu je razlika između novog cjepiva i ostala četiri koja su građanima dostupna već neko vrijeme.

– To cjepivo je prilika za one skeptične koji ranije nisu vjerovali cjepivima zbog brzine njihova odobrenja. Ovo cjepivo se razlikuje od drugih jer ne spada u grupu vektorskih cjepiva kao što su AstraZeneca i Johnson&Johnson, niti u grupu cjepiva baziranih na mRNA tehnologiji u koju spadaju Pfizer i Moderna. Proteinska cjepiva se rade na tehnologiji sličnoj našim starim cjepivima poput onih protiv hepatitisa B. Novo cjepivo testirano je za primovakcinaciju, a to znači da oni koji se dosad nisu cijepili mogu primiti to cjepivo – navodi Trupac te dodaje kako zasad nema saznanja o nuspojavama. Novo cjepivo od ostalih se razlikuje i po načinu skladištenja te razmaku između dvije doze.

– Bitna je razlika da se to cjepivo čuva u hladnjaku na temperaturi od 4 do 8 stupnjeva, nije smrznuto kao druga. Ne mora se razrjeđivati, a koristi se u dvije doze. Razmak između prve i druge doze je tri tjedna – napominje v.d. ravnatelj Zavoda. Novo cjepivo zasad nije registrirano za mlađe od 18 godina. Cijepljenje Novavaxom počelo je prošlog tjedna kad se njime cijepilo pet osoba, a odvijat će se svakog četvrtka od 9 do 10 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!