Komunalno poduzeće na listi želja sve više općina, uhljebljivanje svojih ili…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna po jedna i još malo pa će gotovo sve općine smještene u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imati svoje komunalno poduzeće. Odlučili smo provjeriti zašto je biti sam svoj gazda bolje od plaćanja usluga drugima. Ipak, u zraku visi pitanje isplati li se imati svoje strojeve i dodatno zapošljavati ljude? Čini se da ovisi, kako o veličini općine, tako i opsegu posla za koje se angažira komunalno poduzeće. Treba naglasiti da se komunalna poduzeća nemaju pravo prijavljivati na javne natječaje pa se tako ne mogu javiti na, primjerice, natječaj za izgradnju nekog objekta ili ceste. Ono što s druge strane mogu raditi je košnja trave, održavanje čistoće, nerazvrstanih cesta, groblja i slično.

Imati svoje komunalno poduzeće ima smisla kada Općina ima veliki promet ili nabavlja vrijedne strojeve jer kada je poduzeće u sustavu PDV-a, onda poduzeće može vratiti taj PDV, dok Općina ne može. Bez komunalnog poduzeća, Općina plaća PDV za usluge što joj je na kraju čisti trošak. Radi se o ključnom okidaču zbog kojeg zapravo mnoge Općine imaju svoje komunalno poduzeće.

Pojednostavljeno rečeno, Općina naruči posao od svog komunalnog poduzeća, ono napravi posao, ispostavi račun, novac ide Komunalnom poduzeću koje je i onako u vlasništvu Općine. Cilj im je jedino biti na nuli što su nam potvrdili iz Općine Kapela koje ima svoje poduzeće „Komunalno Kapela d.o.o.“.

– Situacija u komunalnom poduzeću je takva da ono ne mora ostvarivati neku dobit već je njihov cilj da budu na nuli. Nama je važno imati svoje poduzeće jer imamo svoje strojeve i mehanizaciju koju koristimo kada nama paše. Imamo u poduzeću zaposleno 18 osoba među kojima su i dimnjačar, vodoinstelater, tesar i zidari. Po meni pokazalo se dobrom odlukom imati svoje komunalno poduzeće. Oni sami sebe financiraju, održavaju, kupuju mehanizaciju, strojeve, plus uvijek su na raspolaganju kada ih trebamo. U svakom slučaju je isplativije – kaže načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec.

Svoje komunalno poduzeće još imaju Dežanovac, Ivanska, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Sirač, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica i Veliki Grđevac. Što se tiče općina Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica, oni svoj udio u poduzeću dijele s gradom Garešnicom pa je tako „Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. Garešnica“ u vlasništvu Grada Garešnice 62,7 posto, Općine Hercegovac 15,7 posto, Općine Berek 12,4 posto i Općine Velika Trnovitica 9,2 posto.

Najnoviji u utrci za komunalno poduzeće su općine Đulovac i Zrinski Topolovac.

– Već idući mjesec u Đulovcu bi moglo biti osnovano komunalno poduzeće jer se na sljedećem Općinskom vijeću donosi odluka o davanju suglasnosti. Što god imaš svoje, jeftinije je – smatraju u Općini Đulovac.

Uz Đulovac i Zrinski Topolovac, svoje komunalno poduzeće nemaju ni Veliko Trojstvo i Severin, koji ga je imao, no završio je u stečaju. Nadamo se da će svi vlasnici komunalnih poduzeća kao i oni koji to tek trebaju postati uvijek biti pošteni i koristiti ovlasti svog poduzeća samo za dobro jer sramotu uhljebljivanja na svojim leđima nitko ne bi želio nositi.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!